Общуването с чатбот успокоява младите хора

Оказва се, че общуването с чатбот намалява нивото на тревожност при младите хора
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследване на учени от Аржентина разкри как общуването с чатбот може да повлияе на емоционалното и психологическото състояние на младите хора. Резултатите от прочуването вероятно ще изненадат мнозина.

Екипът от Адвентисткия университет дел Плата наблюдавал студентите в продължение на 8 седмици, докато разговарят с чатбот на име Тес. Преди това сред целевите групи са били регистрирани високи нива на нервност и депресивни състояния.

Целта на изследването, публикувано в JMIR, била да се проследи как чатботът влияе върху намаляването на депресията и тревожността при младите хора, без да се консултират с психолог. Оказа се, че ботът Тес, с който студентите разговаряли, базира диалозите си на интегративен метод и действа като психолог.

Чатботът не само отговаря на въпроси и задава свои собствени, но като въвлича студентите в диалог, променя подхода си в зависимост от предпочитанията на своя събеседник.

По време на изследването студентите са попълвали въпросници два пъти, които помагат на учените да определят нивото им на тревожност. Резултатите са неочаквани: тревожността намаля значително.

В продължение на осем седмици всеки член на експерименталната група е обменял средно 472 съобщения с Тес, докато минимумът е бил 162 съобщения, а максимумът – 1290. Повечето от участниците – 25 от 39 – оставят положителни отзиви за ползите от общуването с чатбот, а останалите 7 отговорят двусмислено или отрицателно.

Коментари по темата: „Общуването с чатбот успокоява младите хора”

добавете коментар...

  1. Симо

    По добре с жена…

  2. Джепето

    А надуваемите кукли ги отпускат.

Коментар