Психолог посочи най-голямата опасност от социалните мрежи

Честото пребиване в социални мрежи води до загуба на способността за критично мислене, смята психолог (източник: CC0 Public Domain)

Негативното влияние на социалните мрежи върху хората и обществото като цяло е тема, която се дискутира постоянно от медии и анализатори. С авторитетни мнения по този проблем все по-често се ангажират водещи изследователи по психология.

Д-р Памела Рутлидж, ръководител на изследователския център по медийна психология в Калифорния, говори за главната опасност от използването на социалните мрежи. Според нея, това не е зависимостта, която мрежите пораждат у потребителите.

Психологът смята за главна опасност факта, че социалните мрежи се явяват начин за разпространение на недостоверна информация. Хората, които пребивават често в социалните мрежи, започват да губят способността си към критично мислене, казва тя.

Ето защо д-р Рутлидж вижда необходимост от въвеждане на контрол върху използването на социалните мрежи. В частност, става дума за обучение по „цифрово гражданство” и технологична грамотност.

Подобни обучения биха позволили да се откроят действително зависимите от социалните мрежи хора, които – според експертите – не са голям брой. Д-р Рутлидж съветва хората да се научат да разпределят своето време и да използват технологиите изключително за постигане на цели.

Коментари по темата: „Психолог посочи най-голямата опасност от социалните мрежи”

добавете коментар...

  1. Кокошет

    Със съвети няма да се намали зависимостта от мрежите.
    Ще се намали с кодове.
    Напр. – петък,свършваш работа и до-тук с “плочата” /телефона и т.н./-код.Можеш,ако ти трябва да ползваш обикновен Сименс напр.
    Не става въпрос за бизнес, а за оздравителна обществена система.
    Събота и неделя- вършиш си нещата без да си мислено “залепен” за мрежа и да си нагласяваш естествения ритъм на живота и реалността по кибера.
    И т.н.

Коментар