Полицаи гонят покемони, вместо обирджии

Увлечението по игрите с подобрена реалност може да коства работното място
(снимка: CC0 Public Domain)

Ранната лудост по Pokémon Go очевидно е повлияла на много хора и дори коствала работата на двама полицаи от Лос Анджелис. Те губят работата си, защото гонят покемони, вместо обирджии.

Полицията в Лос Анджелис е уволнила служителите Луис Лозано и Ерик Мичъл за пренебрегване на грабеж на 15 април 2017 г., което се е случило, защото двамата били заети да играят… покемон, разказва за случката Engadget.

Вместо да отговорят на радиообаждане с искане за подкрепа в случай с обир в търговския център „Crenshaw”, полицаите прекарали следващите 20 минути, обикаляйки наоколо, за да хванат „Snorlax” (необичайна находка в играта) и „Togetic”.

Лозано и Мичъл отричат да са играли Pokémon Go и настояват, че само „провеждали разговор” за играта, но запис от камерата в колата разкрива, че те са обсъждали обаждането за грабежа и са избрали да го игнорират. Друг служител е свидетелствал как полицейската кола напуска района след обаждането.

Инцидентът се случва месеци след като Niantic започна да призовава шофьорите да не играят. С течение на времето манията по Pokémon Go като че ли охладня и безумията намаляха.

От друга страна, казусът с двамата полицаи се „разплита” точно сега – в момент, когато цялата ИТ индустрия говори за метапространството. Това следва да ни накара да се замислим за изкушенията и опасностите от потапянето в подобрената реалност, особено пристрастяващия геймплей.

Коментар