Разработват нова европейска услуга за сигурен DNS

Проект на ЕС цели да защити данните на потребителите в цифровото пространство
(снимка: CC0 Public Domain)

Международен консорциум ще разработи новия по-сигурен компонент от интернет инфраструктурата на ЕС, с наименование DNS4EU. В консорциума ще си партнират представители от десет страни-членки на ЕС, вкл. България чрез Министерството на електронното управление, представено от CERT България.

Проектът DNS4EU е част от визията на ЕС за укрепване на цифровата независимост на Съюза и се явява като алтернатива на DNS услугите, предлагани от неевропейски технологични гиганти.

Основната задача пред Европейската комисия е да разработи проект, който да осигури защитата на данните на потребителите в цифровото пространство на ЕС, като същевременно се придържа към най-високите стандарти за поверителност и сигурност.

Целта на мащабния проект DNS4EU е изграждане на сигурна, съвместима с европейските изисквания за поверителност система DNS, която рекурсивно се интегрира с наличните DNS услуги.

Макар и непознати за мнозинството потребители, DNS услугите позволяват сърфирането в мрежата да става чрез имена на домейни, вместо чрез т.нар. IP адреси, представляващи поредици от числа.

Европейската комисия планира да включи над 100 милиона души в новата, базирана в ЕС, DNS Интернет платформа. При разработване на DNS4EU ще се следва концепцията за надграждане на сегашната инфраструктура на телекомуникационния сектор и доставчиците на интернет услуги с нови публично достъпни DNS сървъри.

Услугата ще се предлага безплатно на гражданите и институциите. Предвиждат се и подобрени премиум услуги за сигурност, уточниха от Министерство на електронното управление.

Коментар