Когато статистиката говори: Електромобилите са по-безопасни от ДВГ колите

Пътуващите в електромобил по-рядко получават травми при сблъсък, отколкото хората в автомобил с двигател с вътрешно горене, сочи статистика на американска агенция
(снимка: CC0 Public Domain)

С масовото навлизане на електрическите превозни средства все повече хора се питат кое от двата типа возила – електрическо или ДВГ – е по-безопасно на пътя. Статистиката е категорична по този въпрос.  

През изминалата седмица представители на Националния борд по безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) изразиха загриженост от увеличаващата се концентрация на тежки превозни средства по пътищата на страната – електрически, които според експертите са заплаха за останалите участници в движението. В същото време статистика на Застрахователния институт за безопасност на магистралите (IIHS) показва, че електрическите превозни средства са по-безопасни за пътниците в тях по време на сблъсък, а страхът от запалване на батерията е преувеличен.

Според екпертите на IIHS, голямата маса на електромобилите и разположената под пода тежка батерия обикновено са благоприятни фактори за водача и пътуващите в колата при инзиденти. Тежката кола получава по-малко ускорение при сблъсък с по-лека при равни скорости, а това намалява вероятността от нараняване на хората в кабината на електромобила.

Второ, наличието на тягова батерия под пода сваля надолу центъра на тежестта на машината и намалява вероятността от преобръщане при сблъсък. Статистиката на IIHS за периода 2011-2019 г. сочи, че при пътни инциденти водачите и пътниците в електрически превозни средства са получавали травми с 40% по-рядко, отколкото хората в ДВГ автомобили.

Трябва също така да се има предвид, че електрическите превозни средства обикновено имат по-модерни функции за активна безопасност, които помагат напълно да се избегнат инциденти.

При краш тестове електрическите превозни средства никога не са показали запалване на тяговата батерия или прекомерно нагряване, отбелязва IIHS. Медиите обръщат твърде много внимание на случаите на запалване на електромобили след инциденти, въпреки че годишно изгарят 170 000 коли с ДВГ.

Между 2009 г. и 2014 г. електромобили и ДВГ автомобили са се запалвали почти с еднаква честота при сблъсък, сочат данните на IHHS. С други думи, опасността от запалване на електрическите превозни средства е преувеличена.

Коментари по темата: „Когато статистиката говори: Електромобилите са по-безопасни от ДВГ колите”

добавете коментар...

  1. Учуден

    На времето така са правели паралел межди конските впрягове и автомобилите с ДВГ, когато вторите са навлизали в обществото… Смешно е… Статистиката е такава, какво бива платена от тези, които имат пари за харчене, вследствие на много такива инвестирани в иновации. Всички големи научни институции са на частна издръжка и винаги правят компромиси, може да не са големи, но е факт. А, газта е източник на енергия за ДВГ също и се използва на много различни ширини от нашата…;)

  2. D

    Повечето от тях карат с 50 км/ч, за да пестят електричество. Нормално е статистически да са по-безопастни в сравнение с МПС, което се кара с нормална скорост. По-добре да ги сравнят с пешеходците или колоездачите, по-близо са до тяхната скорост на предвижване 🙂

  3. ..

    Слави, газовите уредби са специфика на нашите географски ширини.

    Сравненията, които се правят назапад са между ДВГ на бензин и дизел, не на газ.

    Също така, тези пожари (на коли с газови) могат да бъдат загасени от пожарната, за разлика от пожарите от пробити батерии на електромобили.

  4. Слави

    Точно както много пъти съм виждал с очите си как горят коли с газови уредби. И за разлика от електрическите, в БГ за жалост има и не малко загинали хора след пожари в такива коли…

  5. ..

    Без излишно превъзнасяне, ако батерията се пробие, тръгва огън/пожар, който няма спиране.

    В нета е пълно със статии, снимки и видеа на запалени Тѐсли и други електромобили, и до този момент няма нито един овладян пожар – всичко и всички изгарят, ако не успеят да се измъкнат.

Коментар