Китайски сателит с електродвигател ще остане 15 години в орбита

В петък, 13 януари, Китай изведе в орбита сателит с мощен електродвигател
(снимка: China Academy of Space Technology)

Китай изстреля в орбита комуникационен сателит с електрическа задвижваща система. Apstar 6-E е оборудван с необичайно мощен електродвигател, който ще го задържи в орбита поне 15 години, според официалните информации.

Подробности за изстрелването в петък, 13 януари, засега не са известни. Предполага се, че мощността на електрическия двигател е в диапазона от 10 kW до 100 kW, отбелязва South Morning China Post.

Китай активно разработва електрически ракетни двигатели. Очаква се, че 200 MW електрически двигател с йони ще  направи възможен полет до Марс само за 39 дни. В същото време корабът с такъв двигател ще изисква десет пъти по-малко гориво (реактивна маса), което ще му позволи да носи повече полезен товар на борда.

Така например, китайската орбитална станция Tiangong изисква 400 кг пропелант (ксенон или подобен газ) за своите четири електрически задвижващи системи, докато Международната космическа станция (МКС) ще изразходва 4 тона пропелант за същите задачи и за същото време.

Електрически ракетни двигатели с ефект на Хол за полети в дълбокия космос се разработват от всички космически сили. Такива двигатели с ниска мощност са доказали своята ефективност в околоземното пространство, включително мрежата сателити за интернет Starlink.

Но за полети отвъд Луната са необходими електрически двигатели с мощност от 5 MW до 500 MW, което автоматично води до извеждане на атомни електроцентрали в космоса.

Още през лятото на 2021 г. стана известно, че китайски учени са провели на Земята почти едногодишни тестове на електродвигателя HET-3000 с мощност 50 kW. Едва би обаче това е двигателят на изстреляния в петък Apstar 6-E, тежащ 1,3 тона. По-скоро сателитът е оборудван с 10 kW двигател.

Коментар