Южнокорейци създадоха микродисплей с рекордна плътност от 12 000 ppi

Очилата за виртуална и разширена реалност скоро ще се сдобият с 12000 ppi дисплей
(снимка: Raontech)

Напредъкът в технологиите за виртуална и разширена реалност (VR/AR) изисква наличие на микродисплеи с много висока разделителна способност, които да направят дигиталния свят възможно най-реалистичен. Подобни дисплеи трябва да имат плътност поне 3000 пиксела на инч (ppi). Но южнокорейската компания Raontech надмина и най-смелите очаквания с разработката на дисплей с безпрецедентна плътност от 12 000 ppi.

Рекордната плътност е постигната с използване на LCoS технология, или течни кристали върху силиций. Преди да намерят приложение в AR и VR, дисплеите от тип LCoS се използваха широко в производството на проектори.

Водещи компании от индустрията на дисплеите като LG Display считат технологията OLEDoS (OLED върху силиций) за най-обещаваща във виртуалната и разширена реалност. Raontech се опитва да оспори това и твърди, че има много клиенти на LCoS технологията.

Новият микродисплей на Raontech обещава пробив в AR/VR приложенията
(снимка: Raontech)

„Обслужили сме повече от 200 клиенти не само за AR, но и за медицински решения и оптични комуникации. 70–80% от нашите клиенти са чуждестранни”, казва изпълнителният директор на компанията – Ло-еун Ким.

Raontech няма собствени фабрики и се прицелва в световния пазар. В края на миналата година компанията достави на Qualcomm – най-големия разработчик на мобилни процесори – референтен микродисплей с рекордна плътност на пикселите.

Може да се предположи, че дисплеят на Raontech ще попадне в референтните AR очила на Qualcomm, базирани на чип Snapdragon AR2, и ще бъде широко търсен от индустрията.

Raontech се подготвя да стане публична компания през март т.г. чрез сливане с Daishin Balance. Това ще й позволи да набере допълнителни средства за разработване на по-модерни дисплеи – не само LCoS, но и на база LED технология.

Коментар