Колко опасно е излъчването от смартфоните  и електрическите уреди

Мобилните устройства и останалата електроника са повод за постоянни страхове у хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Има сериозни опасения, че излъчванията от масово разпространените мобилни устройства, а също и от съвременните битови уреди влияят неблагоприятно на човешкото здраве. Може ли наистина смартфон, микровълнова печка или рутер да ни навредят?

Когато хората говорят за „вредни лъчи”, те обикновено имат предвид електромагнитното излъчване (EMR), което е характерно за всички електрически уреди. Но в сертифицираните устройства нивото му не надвишава нормата, която е безопасна за хората. В различните страни тази норма може леко да се различава и дори да се измерва в различни стойности.

Излъчване от смартфон и таблет

На първо място, хората се безпокоят от излъчванията на смартфоните, тъй като почти всеки човек носи постоянно със себе си умен телефон и го ползва доста често. За определяне нивото на излъчване от смартфоните се използва показателят SAR (Specific Absorption Rate) – специфичната скорост на поглъщане на електромагнитна енергия. Той показва колко енергия се абсорбира от човешките тъкани за една секунда и се измерва във W/kg.

Смята се, че колкото по-ниско е нивото на радиация, толкова по-добре, но все още няма надеждни данни въз основа на дългосрочни проучвания, тъй като смартфоните са сравнително отскоро в масова употреба. В момента, според европейските стандарти, SAR на смартфоните не трябва да надвишава 2W/kg, а в САЩ – 1,6W/kg. Устройство, чиято радиация надвишава тези параметри, няма да премине сертификация и няма да бъде допуснато на пазара.

В същото време е известно, че нивото на радиация се повишава при зареждане на устройството, търсене на мрежа или превключване от една кула на друга, но дори и в тези моменти радиацията не надвишава нормата.

Не поставяйте смартфона под възглавницата и въобще твърде близо до тялото
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако обаче не вярвате на официалните данни и искате да играете на сигурно, тогава ето какво можете да направите:

  • не използвайте смартфон по време на шофиране и на места с лоша комуникация;
  • не поставяйте устройството под възглавницата и въобще твърде близо до леглото;
  • зареждайте смартфони не по-близо от метър от вас;
  • носете смартфона в чанта, а не в джоб;
  • ограничете продължителността на разговора и като цяло стоенето пред екрана;
  • използвайте слушалки, за да не държите смартфона до главата си при разговор.

Всички тези препоръки се отнасят и за таблетите, въпреки че не са научно обосновани.

Излъчване от рутера

Рутерите постоянно разпространяват безжичен Wi-Fi сигнал с помощта на радиочестоти, така че някои потребители дори изключват устройството през нощта. Широко разпространено е мнението, че Wi-Fi сигналът може да бъде опасен за хората, тъй като причинява „топлинен ефект” (прегряване на телесните тъкани). Но рутерите са проектирани внимателно и техният SAR не надвишава 0,614 W/m² за точки за достъп на открито и 0,19 W/m² за устройства на закрито.

За осезаемо нагряване на човешкото тяло рутерът ще се нуждае от около година и половина. И това е при условие, че устройството непрекъснато ще бъде на разстояние 30 см от потребителя.

За да нагрее човешкото тяло, Wi-Fi рутерът ще се нуждае от година и половина
(снимка: CC0 Public Domain)

В интернет можете да намерите препоръки, че не трябва да поставяте лаптоп или друго устройство, което получава безжичен сигнал, на коленете си. Освен това теоретиците на конспирацията не съветват да поставяте рутер в спалнята. Тези твърдения обаче нямат научна основа.

Радиация от микровълновата фурна

Микровълните причиняват може би най-големия страх – мнозина се въздържат да ползват микровълнови фурни, поради „ужасното микровълново излъчване”. Смята се, че тези уреди могат да развалят храната и бавно да убиват своите потребители.

Всъщност електромагнитното излъчване от микровълновите фурни е няколко пъти по-високо, отколкото от смартфоните или рутерите – около 0,5W/ m². Но съвременните уреди имат специално екраниране, което не позволява на микровълните да излизат извън корпуса. Така че можете да се облъчите само ако поставите главата или ръката си в микровълновата фурна или започнете да използвате устройството с отворена врата, което сега е невъзможно – то просто няма да се включи.

Също така не се препоръчва да работите с устройството, ако екранирането е повредено. И ако забележите, че вратата не приляга плътно, това е причина да предадете микровълновата фурна за ремонт.

Микровълновите фурни имат специално екраниране, което спира излъчването извън корпуса
(снимка: CC0 Public Domain)

Съществува и мнение, че микровълните облъчват храната и дори променят нейния молекулен състав. Ултракъсите вълни действат върху водните молекули в храната и ги карат да се движат по линиите на силовото поле. Това води до нагряване на храната, като нейният състав и свойства не се променят по никакъв начин.

Излъчване от лаптоп и настолен компютър

Митовете за екстремната радиация от компютрите датират от дните, когато настолните РС конфигурации имаха монитори с електроннолъчеви тръби (CRT). Имаше дори мит, че кактус, поставен до компютъра, намалява излъчването.

Опасността при работа с компютър е по-скоро заради неправилната поза
(снимка: CC0 Public Domain)

CRT мониторите наистина имат по-високо ниво на електромагнитно излъчване, но това не важи за съвременните течнокристални дисплеи, които изместиха CRT. Излъчването от системния блок на настолните РС също не надвишава допустимите граници. Всичко това важи и за лаптопите.

Опасността при работа с компютър е по-скоро заради неразумното им използване: твърде малко разстояние от екрана и неправилна поза, както и продължително време, което прекарваме в работа или игри. И можете да поставите кактуси на работния плот, но само ако ги харесвате.

Излъчване от инфрачервен (IR) нагревател

Хората често се притесняват и от инфрачервените нагреватели: смята се, че IR лъчението може да навреди на човек. Но всъщност то е част от нормалния спектър на слънчевата светлина и е отговорно само за нагряването на повърхностите.

Най-голямата опасност е IR лъчението с къси вълни (0,75-1,5 микрона) и средни вълни (1,5-5,6 микрона), но в нагревателите най-често се използват дълги вълни. Когато избирате устройство, проверете дали дължината на вълната е 0,7 микрона или по-висока – това е най-безопасният вариант.

Не е препоръчително да оставате под лъчите на IR нагревателя твърде дълго
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако конвенционалните нагреватели затоплят въздуха в помещението, то инфрачервените нагреватели загряват предмети. Ако спазвате предпазните мерки, както когато сте на плажа, тогава такива нагреватели ще бъдат безопасни. Не забравяйте да промените позицията на тялото си и не оставайте под лъчите твърде дълго.

Радиация от хладилника

Според нивото на електромагнитно излъчване, хладилникът е един от най-безопасните електрически уреди. Освен това човек го използва само от време на време и е малко вероятно да прекара много часове близо до него, както се случва с компютър или смартфон.

Малко по-високо ниво на радиация произвеждат хладилниците с т.нар. No Frost система, но тяхното излъчване също е в безопасни граници.

Хладилникът е един от най-безопасните електрически уреди
(снимка: CC0 Public Domain)

Но най-важното е, че дори безопасното излъчване се регистрира само до работещ компресор на хладилника. Затова е достатъчно да поставите хладилника със задния панел до стената, както обикновено правим.

Излъчване от тостера

Съвременните тостери използват инфрачервено лъчение за отопление, което, както писахме по-горе, не е опасно за хората. Също така IR лъчението не влияе на състава и качеството на хляба.

Що се отнася до електромагнитното излъчване (EMR), идващо от тостера, то е малко. Освен това никой не прекарва дълго време до включения тостер – най-много няколко минути, докато хлябът се препече. И човешкото тяло е в състояние да се справи с краткотрайно излагане дори на високи нива на EMR.

Истинската опасност се крие другаде: тостерът е един от най-запалимите уреди в дома и неволното му включване и нагряване може лесно да доведе до пожар. Ето защо основното правило на любителите на препечени филийки е да изключват устройството от контакта, когато не го използват.

Истинската опасност от тостера е, че това е един от най-запалимите уреди
(снимка: CC0 Public Domain)

Излъчване от индукционна печка

Индукционната печка се счита за източник не само на най-силното електромагнитно излъчване, но и на радиационно излъчване. Митовете възникват от неразбиране на това как работи устройството.

Във всеки котлон е вградена индукционна намотка, която провокира появата на вихрови токове в тенджера или тиган. Поради това дъното на съда се нагрява, а след това и самата храна. В същото време индукцията не влияе по никакъв начин на свойствата на храната.

Но има няколко важни правила, които трябва да следвате:

  • ако имате инсталиран пейсмейкър, индуцираните токове могат да повлияят на работата му и затова не се приближавайте на по-малко от 40 см до работещата печка;
  • не приближавайте флашки, електронни карти и банкови карти до включената индукционна готварска печка – те могат да се размагнетизират;
  • съдовете трябва да бъдат не само изработени от подходящ материал (неръждаема стомана, чугун, алуминий), но и с подходящ размер. Ако дъното покрива по-малко от 70% от площта на котлона, EMR се увеличава (но не до опасни нива).

Митовете за опасността от индукционната печка са заради неразбиране как работи
(снимка: CC0 Public Domain)

Радиация от бормашина

Бормашината влиза в разглеждания списък от устройства, тъй като нейното излъчване често се сравнява с EMR от смартфон, като се твърди, че е много по-опасно, отколкото изглежда. Основното притеснение е, че машината е много близо до тялото по време на използване. Но тук е важна и продължителността на непрекъсната работа, която рядко е голяма.

Между другото, бормашината не трябва да се използва от хора с пейсмейкър, тъй като минималното допустимо разстояние до електрическия уред в този случай е само 15 см.

За бормашината е важно да се знае, че не трябва да я ползват хора с пейсмейкър
(снимка: CC0 Public Domain)

Митът за невероятната опасност от електрическата бормашина е отчасти свързан с изобретяването на микровълнова бормашина в началото на 2000-те години. Това устройство използва ултракъси вълни, за да омекоти и след това да екструдира материала, в който е пробита дупката. Въпреки удобството, микровълновите бормашини показаха високо ниво на EMR и този недостатък не можеше да бъде премахнат, затова те не влязоха в употреба.

Общи насоки

Много други електрически уреди – като сешоар, климатик, ютия, електрическа самобръсначка, вентилатор и т.н. – също са източници на електромагнитно излъчване. Няма смисъл да се пише за всеки от тях, тъй като EMR на сертифицираните устройства е на безопасно ниво и всички те излъчват само по време на работа. Но ето някои общи насоки за безопасност:

  • Купувайте устройства, които са сертифицирани. Тяхното електромагнитно излъчване гарантирано не надвишава нормата;
  • Спазвайте предпазните мерки по време на работа;
  • Ако се отдалечите от работещо устройство с 1 метър (което не винаги е възможно), нито едно EMR излъчване няма да бъде опасно, дори хипотетично.

Коментари по темата: „Колко опасно е излъчването от смартфоните  и електрическите уреди”

добавете коментар...

  1. Анна

    Най убийствени са всички Микровълновите печки ако имате такава ,независимо моделът носете я на боклука направо ако не искате да ви носят на кимотерапия скоро. Радиацията на такива от магнитотронният генератор излиза на десетки метри отвъд капаците на печката и облъчва всичко живо След това са безжичните рутери- изключвайте тези отровители и всичко безжично и ползвайте Ethernet екранирани кабели .Следват масово създадените блутут уайфай слушалки, телефони клавиатури, мишки монитори с безжични екстри.Няма ли физически портове устройството за стандартни слушалки букса за да се включи мишка клавиатура жична то това е абс. боклук. Телефоните имат поне екстра Самолетенрежим имат и вечер от 7 до 7 да се самоизключват.Следват уайфай в телевизорите направо разглобяване и изтръгване (внимателно изключване) на куплунгът вътре за Wify което изключва предавателят.

Коментар