Давос: нужни са регулаторни дефиниции за крипто-активите

Бизнес-светът очаква в Давос да се направят решителни стъпки за регулиране на криптовалутите (снимка: CC0 Public Domain)

Една от основните задачи на икономическия форум в Давос ще е да потърси дефиниции за цифровите активи и да положи основите на регулирането им, заявиха бизнесмени и лидери по време на първия ден от конгреса.

Големите пазари като САЩ се нуждаят от нови законови дефиниции за цифровите активи, за да осигурят регулаторна яснота за сектора, каза Джеръми Алер, главен изпълнителен директор на фирмата за стейбълкойни USDC Circle. Според него, самата блокчейн технология трябва да се разглежда подобно на операционна система, а отделните случаи на употреба трябва да се регулират поотделно.

„Новите дефиниции биха помогнали да се осигури повече яснота относно това кои регулатори в каква дейност участват“, коментира Алер пред Ройтерс при старта на Световния икономически форум в Давос.

Европейският съюз се сочи като водеща сила в разработването на регулации за цифрови активи, каза Алер. Правилата за пазарите на криптоактиви (MiCA) на ЕС би трябвало да влязат в сила през 2024 г. „Ние сме оптимисти, че MiCA ще създаде условия за процъфтяващ конкурентен пазар в ЕС“, заяви мениджърът.

Найджъл Грийн, главен изпълнителен директор на фирмата за финансово управление deVere Group, предупреди, че Световният икономически форум (WEF) като организация „вероятно ще се провали“, ако не се справи със задачата да изясни регулирането на криптопазарите. Ако срещата на върха не успее да направи нещо смислено по въпроса за крипто-нормите, организацията „зрелищно ще се провали“, каза Грийн, цитиран от Finbold.

„Няма съмнение, че е необходима регулация на крипто-екосистемата, и тя трябва да бъде приоритет на тазгодишния WEF в Давос. Ако присъстващите на WEF не придвижат този въпрос, те ще се провалят грандиозно“, каза Грийн.

Той допълнително предизвика делегатите, присъстващи на форума, да настояват пред съответните правителства да се съсредоточат върху крипто-системите, като действат решително, вместо да „разтягат локуми“, подчертавайки, че е време за действие.

Коментари по темата: „Давос: нужни са регулаторни дефиниции за крипто-активите”

добавете коментар...

  1. op

    “Крипто-активите”…, целта е когато имаш печалба да си делнат за тях под формата на данъци, но ако имаш загуба – оправяй се.

Коментар