Vivacom и “Център за приобщаващо образование” събраха европейски специалисти по дислексия

VIVACOM и Центърът за приобщаващо образование инициираха кръгла маса с български и водещи чуждестранни експерти за обсъждане на добрите европейски политики и практики в областта на образованието в помощ на хората с дислексия. Събитието се проведе в хотел „Хилтън”, в рамките на проект ”EMBED – Прилагане на практики в обучението през целия живот, съобразени с дислексията”.

Кръглата маса има за цел да подпомогне отговорните институции в България при избора на успешни стратегии и добри практики в сферата на обучението на лица със специфични нарушения на способността за учене (СНСУ), в това число и дислексия. Необходимостта от провеждането на Кръглата маса се налага от факта, че по данни на непредставително проучване, децата със СНСУ са 18% от всички ученици в начален образователен курс. Представително проучване за България все още не е реализирано.

За пръв път в България международен екип от специалисти в областта на приобщаващото образование от Великобритания, Италия, Испания и Унгария и България споделиха политики и подкрепата, които техните правителства предоставят на хората с дислексия. Центърът за приобщаващо образование представи основните изводи и препоръки от Тематично изследване на политиките в сферата на ученето през целия живот за деца и възрастни с дислексия в България.

В хода на проведените дискусии, международният екип и български специалисти от цялата страна изведаха и списък с препоръки към българското правителство за въвеждането на успешни практики, подкрепящи хората с дислексия.

Три са основните области на препоръки в доклада, които целят подпомагане на децата с дислексия и достъпът им до образование:

Законодателство и нормативни разпоредби – разработване и въвеждане на стандарти за изработването на индивидуални образователни програми, въвеждане на политика на ранно разпознаване и превенция на затрудненията още в детските градини;

Организация на учебния процес – задължителен обучителен курс за учители в сферата на дислексията, подготвяне на съответния софтуеър и методически помагала в помощ на учителите, въпросници за идентифициране;

Изследователски и политически дейности в подкрепа на реформите в областта на приобщаващото образование – провеждане на национално проучване на тема „Идентифициране и обучение на деца и младежи с дислексия”, популяризиране на политиките и законодателството в областта на приобщаващото образование с акцент върху дислексията чрез информационна кампания, включване на децата с дислексия в изграждащата се база данни на децата със специални образователни потребности.

„Дислексията като проблем по-скоро на толерантност и интеграция в съвременното общество е тема, по която VIVACOM работи много усърдно заедно със свои партньори вече една година. Започнахме с проекта „Ателието на Леонардо”, които акцентира върху арт терапия в помощ на деца и младежи с дислексия, и към момента вече работим с Центъра за приобщаващо образование за изработването и приемането на конкретни стъпки, които ще променят не само образователната система, но и обществото в България като цяло. Надяваме се, че ще постигнем реални резултати и ще намерим още нови съмишленици”, заяви Симона Чаръкчиева, съветник „Корпоративна социална отговорност” във VIVACOM.

В дискусията експерти от различни европейски страни представиха европейските политики и добри практики в областта на дислексията Проф. Д-р Ваня Матанова (председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология) и д-р Екатерина Тодорова (НБУ, София) представиха опита и политиките в България. Участие в кръглата маса взеха също Симона Чаръкчиева, съветник „Корпоративна социална отговорност” във VIVACOM, и Ива Бонева, Център за приобщаващо образование. На събитието присъстваха зам.-министъра на МОМН Светлана Ломева, депутати от българския парламент и други официални лица от институции и партньорски организации.

„Предвиждаме промени в образователната система, които ще помогнат на децата с дислексия и ще работят на ниво превенция. Имаме намерение да се фокусираме и върху разработването на специфични адаптирани образователни програми. Радваме се, че тази кръгла маса поставя началото на обучителна програма, насочена към учителите, което е от съществено значение за постигане на ефективни резултати в помощ на децата с дислексия”, заяви зам. – министър Ломева.

”EMBED – Прилагане на практики в обучението през целия живот, съобразени с дислексията” е международен проект за индивидуална подкрепа на хората с дислексия в цяла Европа и се осъществява благодарение на сътрудничеството между шест държави (Унгария, Полша, Италия, Испания, Обединеното кралство и България), подкрепено от Програмата за обучение през целия живот на Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура на Европейския съюз.

Коментар