БГ телекомите са световни звезди в 5G мрежите

Българските и хърватските телекоми са сред 20-те оператора, заслужили оценката за забележително добро представяне в 5G комуникациите от OpenSignal (снимка: CC0 Public Domain)

Трите български телекомуникационни компании са част от най-динамично развиващите се 5G оператори в света към края на 2022 година. 17 от общо 20-те фирми от бранша, заслужили оценката за забележително добро представяне в 5G комуникациите, са европейски. Само България и Хърватия обаче могат да се похвалят, че всичките им оператори попадат в редиците на най-добре представящите се. Оценката дойде от OpenSignal – независимо анализаторско бюро за мобилни комуникации, което ежегодно оценява „реалното преживяване на потребителите в безжичните мрежи“.

Българските A1, Vivacom и Yettel са част от 17-те европейски телеком-оператора, отличени като „5G Global High Performer“. В същата класация попадат и трите хърватски оператора A1, HT и Telemach. Единствените три телекома в тази подредба, които не са европейски компании, са от Южна Корея (LG U+), ОАЕ (Etisalat) и Катар (Ooredoo). Данните са от най-новото издание „5G Global Mobile Network Experience Awards 2022“ на OpenSignal.

Средните скорости на ъплоуд за телекомите, отличени като 5G Global High Performer, се изчисляват като такива с най-малко 5,5 Mbps по-бързи от глобалната средна скорост на ъплоуд, която е 24,6 Mbps. Това значи, че 5G ъплоуд скоростите са с 22,3% по-високи от средното за света.

Отлично 5G видео изживяване и при трите оператора

A1 печели наградата на Opensignal за 5G Video Experience, след като „я изтръгва“ от ръцете на предишния носител на отличието Yettel. Операторът отбелязва 83,5 точки по 100-точковата скала – с около 4,9 точки над статистически изравнените Vivacom и Yettel. Все пак трябва да се признае, че и трите български оператора са получили резултат „Отличен“ в категорията (75 или повече точки) — това означава, че потребителите в България се радват на консистентно изживяване при стрийминг на видео, с бързо време за зареждане и почти несъществуващо забавяне, отчитат анализаторите.

И трите български телеком оператора постигат забележителни параметри на мрежите си по показателя 5G видео преживяване (графика: © Opensignal Limited)

A1 България: най-висока средна скорост на изтегляне в страната

A1 е най-добрият оператор в България, както откъм обща, така и откъм 5G скорост на изтегляне, към края на 2022 г. Потребители в мрежата на A1 България се възползват от впечатляващи средни общи скорости на изтегляне от 81,7 Mbps — доста над вторите Vivacom и Yettel, които статистически се изравняват с резултати от 47,8-51,2 Mbps.

A1 е най-добрият оператор в България, когато става дума за 5G скорост на изтегляне (графика: © Opensignal Limited)

В сравнение с предишния доклад на OpenSignal, потребителите на A1 отчитат увеличение от 22,5 Mbps (38,1%) при общите скорости на изтегляне. За абонатите на Vivacom е регистриран спад на скоростта с 10,2 Mbps (17,6%), а потребителите на Yettel „не са усетили значителна промяна“, казват анализаторите.

A1 отнася и наградата за скорост на изтегляне в 5G, постигайки светкавични 478,5 Mbps – над 2,4 пъти по-бързо от статистически изравнените резултати на другите два оператора.

Топ-наличност: Vivacom

Vivacom запазва категоричната си позиция от гледна точка на наличност (availability) на 5G мрежата (като процент от времето), отбелязвайки 34,2%. Останалите два оператора все още имат да наваксват по този показател.

Наличност на 5G мрежата (като процент от времето) при трите оператора
(графика: © Opensignal Limited)

Наградата за цялостна мрежова наличност отново е „мъртва битка“, като и трите оператора постигат статистически равни нива от 97,5-97,8%. Под цялостна наличност OpenSignal разбира дела на времето, прекарано от потребителите на Opensignal в 3G, 4G, 5G в мрежата на оператора (тоест измерват се всички типове връзка, а не само 5G).

В България реално няма битка от гледна точка на обхват на телеком мрежите, защото то е почти еднакво и много високо при всички оператори (графика: © Opensignal Limited)

Лидер по скорост на качване: A1

За да допълни победите си от гледна точка на скорост на изтегляне, A1 България печели и двете награди за скорост на качване. Потребителите на оператора са отчели средна скорост на качване от 15,3 Mbps. Това е с около 2,8 Mbps преднина спрямо другите два оператора, които са изравниха по резултати в тази категория (12,4-12,5 Mbps).

„От последния доклад нашите потребители на A1 България отбелязват увеличение от 1,9 Mbps (14,5%) в общите скорости на качване“, казват анализаторите на OpenSignal.

Най-добри показатели на ъплоуд в клетъчната мрежа са отчетени при A1 България (графика: © Opensignal Limited)

В подкатегорията за скорост на качване конкретно в 5G мрежи лидерството отново се пада на A1 България с с резултат от 46,6 Mbps. Vivacom и Yettel си делят второто място с около 18,5 Mbps.

Два оператора с признание за консистентност на услугата

Добри новини има и за абонатите на Yettel у нас: техният обслужващ оператор и A1 България си делят приза за консистентност (равномерност) на услугата. И в двата случая е налице подобрение в сравнение с резултатите отпреди една година.

Консистентността на услугата е почти еднаква и при трите родни телекома (графика: © Opensignal Limited)

Знаменитости на картата на телеком-света

В категорията за наличност на 5G мрежата глобален победител в най-новата класация, т.е. в края на 2022 г., е американският оператор T-Mobile. Той е и победителят, когато става дума за 5G обхват.

Южнокорейският SK Telecom е шампион по скорост на даунлоуд в 5G мрежи. Потребителите на SK Telecom наблюдават най-бързите средни скорости на 5G изтегляне с невероятно бърз интернет с 469,6 Mbps.

Откъм ъплоуд в 5G мрежите върховенството се пада на шведския Telia. Telia е единственият 5G глобален победител за скорост на 5G качване с невероятно бързия резултат от 50,9 Mbps!

Два южкокорейски оператора, SK Telecom и KT, си делят приза за най-добрите в 5G гейминг-преживяванията. Не най-добър, но най-бързо развиващ се по това направление е филипинският Globe Philippines.

При 5G видео-преживяванията са налице три оператора, които си делят първото място: шведските Tele2 и Telia заедно със словенския Telemach. Макар да не е сред лидерите в тази категория, Globe Philippines е звезда заради най-голямото подобрение, постигнато в полза на преживяването на потребителите.

Цялостният доклад на OpenSignal за представянето на телекомуникационните оператори по света в края на 2022 година може да бъде прочетен тук.

Коментари по темата: „БГ телекомите са световни звезди в 5G мрежите”

добавете коментар...

  1. Рапунцел

    Да звезди и обирджии са мобилните оператори НИСКО качество ВИСОКИ ЦЕНИ. Тероризират хората. само.

Коментар