Рязък спад и в продажбите на смартфони

Бизнесът със смартфони забуксува, поради няколко неблагоприятни фактора
(снимка: CC0 Public Domain)

Разочароващите данни за пазара на персонални компютри, обявени наскоро от анализаторите, бяха последвани от също толкова негативни оценки и за бизнеса със смартфони. Обемът на световния пазар през третото и четвъртото тримесечие на 2022 г. възлиза съответно на 277 милиона и 311 милиона смартфона, което е спад от над 10% на годишна база, според нов доклад на DigiTimes Research.

Ускоряването на инфлацията в много страни по света и повишаването на лихвения процент на Федералния резерв на САЩ, което води до поскъпване на щатския долар, оказват негативно влияние върху покупателната способност на потребителите. Освен това липсата на увереност в бъдещето принуждава хората да не бързат да купуват нови смартфони, за да заменят старите си устройства.

Анализаторите от тайванската компания DigiTimes Research понижиха прогнозата си за обема на глобалните доставки на смартфони през 2022 г. до 1,165 млрд. броя, а за 2023 г. – до 1,191 млрд. броя.

Според доклад на Canalys Research, глобалните доставки на смартфони за цялата 2022 г. са намалели с 11% – до по-малко от 1,2 милиарда единици. 2022-а се превърна в изключително трудна година за всички производители на телефони, отбелязват анализаторите. Четвъртото тримесечие е особено разочароващо, като обемите намаляха със 17% в сравнение със същия период на 2021 г. Причините за спада за силното търсене в предходните години, както и фактът, че смартфоните престанаха да предлагат принципно нови възможности.

„Доставчиците бяха принудени да работят в трудни макроикономически условия през цялата 2022 г. Четвъртото тримесечие бележи най-лошото представяне от десетилетие насам”, коментира пазара на смартфони Рунар Бьорховде, анализатор в Canalys Research.

Според данни на Counterpoint Research, през 2022 г. световният пазар на смартфони ще падне с 11%, а през 2023 г. ще нарасне с 2% до 1,24 милиарда единици. Анализаторската компания трябваше да понижи предишната си прогноза – по-рано се очакваше ръстът да бъде 6%, но макроикономическата ситуация оказва негативно влияние върху продажбите. Пазарът може да започне да расте едва през третото тримесечие на 2023 г.

Надеждите за възстановяване на бизнеса със смартфони се повишиха, тъй като проблемите с веригата за доставки отслабнаха, но други „външни сили обърнаха тези и други положителни тенденции”, пише TechCrunch. Анализаторите смятат, че значително подобрение на ситуацията на пазара на смартфони не трябва да се очаква до края на 2023 г.

Ръстът в продажбите на смартфони тази година вероятно ще бъде „нулев или минимален”, поради продължаващата икономическа несигурност и високата инфлация, твърдят анализаторите от Canalys. Безработицата, нарастващите лихвени проценти и други проблеми се очаква да окажат негативно въздействие върху „пазарите, доминирани от смартфони от среден и висок клас”, включително Северна Америка и части от Европа.

Коментари по темата: „Рязък спад и в продажбите на смартфони”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Купувайте, хора, купувайте! Харчейки пари се създават много нови работни места. Като се започне от хората, които извличат ресурсите от почвата, до тези, които събират изхвърления боклук.

    Колкото повече стока се купува, толкова повече хора ще са в производството. Колкото повече продукти се изхвърлят, толкова повече хора ще работят на сметищата и във фабриките за преработка на боклуци. Така че не използвайте стара техника – изхвърляйте на всеки шест месеца старите си лаптопи и телефони и купувайте нови. Ще живеете много по-щастливо и ще сте щастливи, защото знаете, че благодарение на вас някъде някой човек живее по-добре.

  2. Българин

    Купувайте повече български стоки!

Коментар