„Девня Цимент” АД получава €190 млн. от ЕС за въглеродна неутралност

Заводът в град Девня се очертава като първото въглеродно неутрално индустриално предприятие в страната, реализирайки проект с европейско финансиране
(снимка: Девня Цимент АД)

„Девня Цимент” АД подписа в Брюксел официално споразумение за финансиране по Фонд Иновации за проекта Anrav за улавяне и съхранение на въглеродни емисии. Това е първият подобен проект в Източна Европа, както и първият, финансиран по Фонд Иновации на Балканите, съобщиха от дружеството.

Проектът Anrav цели да превърне завода в град Девня в първото въглеродно неутрално индустриално предприятие в страната, като реализира система за улавяне, транспортиране и съхранение на CO2 емисии с капацитет от около 800 000 тона CO2 на година с пускова дата 2028.

Цялото финансиране по Фонд Иновации е в размер на малко под 190 милиона евро, като основен бенефициент е „Девня Цимент” АД, а стратегически партньор – компанията PetroCeltic, оперираща в нефтената и газова индустрия. Остатъкът от финансирането на проекта Anrav ще осигури компанията собственик на „Девня Цимент” АД – Heidelberg Materials.

„Амбицирани сме да осъществим първия в Източна Европа проект за улавяне и съхранение на въглеродни емисии”, сподели  Михаил Полендаков, изпълнителен директор на „Девня Цимент” АД.

„Разбираме отговорността към реализацията на този проект, информационната кампания към обществото и нашите преки съседи и ще работим усилено като екип за постигане на целта – първият въглеродно неутрален завод в Източна Европа”, допълни той.

Коментари по темата: „„Девня Цимент” АД получава €190 млн. от ЕС за въглеродна неутралност”

добавете коментар...

  1. Няма безплатен обяд

    Точно въглеродните емисии са последната грижа на девненци. Като минеш и видиш праха и всякаква гадост да се стеле над всичко наоколо ,разбираш че въглерода не е проблема тук….. Защо не предложат запазване на ТЕЦ Марица 2 с улавяне на въглеродните емииси? Защото не им пука за екологията – целта им е да ни ликвидират енергийната ни независимост .Робия е целта и за всяко нещо да просим пред Брюкселската сган….

  2. op

    Въглеродни емисии… мъглеродни емиисии – мързи ги да свършат нещо полезно за своя Суверен и ни баламосват(докато правят гуша от това) с въглеродни емисии. Влиянието на въглеродния двуокис върху климата е под една хилядна от процента.

Коментар