Android 14 ще блокира инсталирането на стари приложения

Смартфоните с Android 14 ще станат по-сигурни с блокирането на остарели приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Официалният магазин за Android приложения Google Play изисква от разработчиците редовно да актуализират своите апликации с новите функции на операционната система и мерки за сигурност. Но вече изтеглените стари приложения продължават да работят, без да е необходима нова версия за инсталиране чрез APK файла. Сега обаче се задава промяна – за да работят в Android 14, приложенията ще се нуждаят поне от поддръжка на Android 8 API. Това означава, че много стари приложения няма да могат да работят на Android 14.

До този момент минималните изисквания за ниво на API се прилагаха само за приложения, които са изтеглени от Google Play за първи път, отбелязва в публикация по темата 9to5Google. В същото време потребителите успяваха да заобиколят ограничението и да инсталират всяко старо приложение, като изтеглят APK файла ръчно. По същия начин, ако приложение за Android не е актуализирано след промяната на препоръката, Google Play ще го направи достъпно за потребителите, които вече са го инсталирали преди.

Според наскоро публикувана промяна на кода, Android 14 затяга изискванията за API, като напълно блокира инсталирането на наследени приложения. Тази промяна ще отнеме възможността на потребителите да изтеглят определени APK файлове и ще им попречи да инсталират наследени приложения през Google Play.

Първоначално устройствата с Android 14 ще блокират само приложения, които са написани за най-старите версии на операционната система. С течение на времето обаче прагът ще се вдигне до Android 6.0 (Marshmallow), като Google вече има разработен механизъм за постепенно повишаване на изискванията.

Въпреки това, вероятно всеки производител на устройство ще избере свой собствен праг за наследените приложения. Но за да влезе в официалния магазин Google Play, приложението вече ще трябва да има Android 12 API.

Когато ограничението на минималната инсталирана версия на SDK е активирано, инсталирането на приложения, използващи по-ниска целева версия на SDK, ще бъде блокирано. Това ще помогне за подобряване на сигурността и поверителността, тъй като злонамереният софтуер може да се опита да използва по-стари версии на SDK, за да заобиколи изискванията на новия API.

Чрез блокиране на остарели приложения Google възнамерява да ограничи разпространението на зловреден софтуер в Android екосистемата. Много злонамерени приложения умишлено се насочват към по-стари версии на Android, за да заобиколят определени защити, които се прилагат само за по-нови приложения.

Опцията за инсталиране на наследеното приложение обаче ще остане достъпна чрез командния ред. Предвид необходимите стъпки, е малко вероятно някой да направи това погрешка и неволно да инсталира зловреден софтуер.

Коментари по темата: „Android 14 ще блокира инсталирането на стари приложения”

добавете коментар...

  1. Истина

    Чакаме Пайна да потръгне с Линукса ама нещо са зле а и се качва техния Линукс само на стари ама много стари смартфони въопще няма много надежда.

  2. Anonymous

    Ще трябва друга система алтернатива на Android и IPhone да се търси. Като почнат такива глупости да правят погребват продукта си.

  3. Anonymous

    То безтуй 99% НЕ знаят кво е .арк/aРi/sdk/android

Коментар