В дневния ред на CEO-тата: от офшоринг към решоринг

Лихвените проценти и пазарът на труда остават най-често изричаните думи от големите шефове (снимка: CC0 Public Domain)

Отворен код, частен облак, софтуер без писане на код, виртуална реалност, цифров близнак – това са част от нещата, споменавани от топ-ръководителите на най-големите бизнес-организации в техните изявления, свързани с финансови резултати. Все пак най-често изричаните думи в речите им остават лихвените проценти и пазарът на труда.

В коментарите си относно приходите и печалбите през последното тримесечие на миналата година 36% от главните изпълнителни директори са се фокусирали върху лихвените проценти, тъй като централните банки по света се опитват да ограничат инфлацията. Тя също е сред най-често споменаваните думи в изявленията на шефовете, посочва анализаторската компания IOT Analytics, която прави този странен разбор.

Пазарът на труда изглежда е приоритетен въпрос, който главните изпълнителни директори обсъждат. Тук най-често се говори за съкращения и заплати. По-интересното е обаче, че сред изказванията на шефовете често и активно се говори за „решоринг“ – връщане на основната дейност на родна територия като контрапункт на дългогодишната тенденция на „офшоринг“, т.е. изнасяне на дейността в чужбина. Изглежда, че в края на 2022 година много предприятия планират да преместят производството в родните си страни или най-малкото в близки, съседни региони.

Защо всичко това има значение? Отговорът е прост. Приоритизирането на определени теми в дневния ред на изпълнителните директори най-вероятно е „ветропоказател“ за посоката на инвестициите на големите бизнеси в скоро време.

Подобно на „изгряващите теми“ в разбора на IOT Analytics – тези, които набират скорост – има и „залязващи теми“, тоест такива, към които интересът осезаемо намалява. Сега с намаляваща значимост изглеждат въпросите за недостига на чипове, смущенията във веригите на доставките, цените на енергията, устойчивостта и климатът.

Лихви, инфлация, пазар на труда

През Q4/2022 г. 36% от главните изпълнителни директори са говорили за лихвените проценти и произтичащите от тях ефекти върху бизнеса. Две години по-рано, през 2020, само 6,5% от компаниите са обсъждали ключовата дума инфлация. Въпреки това през 2022 г., когато темповете ѝ достигнаха върхове, невиждани от десетилетия, темата се превърна в център на дискусиите.

Това, разбира се, е закономерно, като се има предвид, че през 2022 година, в отговор на инфлацията, много централни банки продължиха да повишават лихвените проценти, за да се борят с обезценяването на парите през последните месеци. По-високите лихвени проценти имат множество ефекти, тъй като увеличават цената на заемния капитал и фирмените маржове и оказват натиск върху бъдещите парични потоци, което на свой ред влияе и върху фондовите пазари.

Поради тази тенденция, много изпълнителни директори обсъждат потенциалните странични ефекти. Някои компании обаче се възползват неочаквано. Например, платформи като eBay и Expedia, където потребителите могат да монетизират неизползваните си активи, за да получат допълнителен доход, реализират осезаем ръст.

Пазарът на труда също е често дискутирана тема. Тя попада в светлината на съкращенията и заплатите. Безработицата е ниска сега, заплатите растат, но много компании съкращават служители в голям мащаб. Сред тях са предимно фирми от технологичния сектор.

Meta обяви съкращаването на 11 000 служители през ноември 2022 г., Amazon – на 20 000 работници в началото на декември, Cisco ще освободи 4000 души от своите кадри, Salesforce ще съкрати 8000 служители, Microsoft освобождава 10 000 човека, Alphabet съкращава 12 000 служители. Има и по-малки фирми, които предприеха подобен ход.

И отново има такива, които се възползват. Boeing, например, се похвали, че напоследък е станало все по-лесно да се намерят разработчици на софтуер, а Fiverr очаква предлагането на свободни професии да се увеличи поради съкращенията.

Връщане на дейностите „у дома“

След като много години бизнесите се стремяха към създаване на офшорни звена – преместваха дейностите си в географски отдалечени страни – сега се наблюдава интерес към обратното: връщане на основната дейност на родна територия или поне „някъде наблизо“. Думата „решоринг“ изплува като една от новоизгряващите теми в списъка с думи, използвани от топ-шефовете по време на анализите на финансовите резултати.

Това потвърждава данните от скорошни проучвания, които сочат, че все повече фирми се оглеждат как да „си приберат“ звената, изнесени някога. Част от мотивите са свързани със затруднените вериги на доставка, търговските войни и международното геополитическо напрежение.

Топ-технологични теми

Когато става дума за технологиите, които навлизат в радара на вниманието на шефовете, IOT Analytics регистрира все по-често споменаване на технологиите на частния облак и публичния облак, виртуалната реалност и подобрената реалност. Закономерно една от горещите теми е рансъмуерът, технологичният „бич“ на новото време.

Много се говори за 5G и за интернет на нещата и няма как да е иначе, след като всички съвременни потребителски решения разчитат на свързаност, за да предлагат своето удобство навсякъде и по всяко време. Говори се повече и за сателитни комуникации. Технологията на цифровия близнак също устремно навлиза в речника на големите шефове на бизнеси от всякакви сектори.

От темите, които сега навлизат в речника на изпълнителните директори, най-голяма значимост имат отвореният код и създаването на софтуер без писане на код, обобщава анализът.

Коментар