Япония ще догонва Тайван с 2-нм производство на чипове

Япония ще се опита да навакса изоставането в чиповете от Тайван и Южна Корея
(снимка: CC0 Public Domain)

Японският консорциум Rapidus, подкрепян от правителството, възнамерява да започне пилотно производство на 2-нанометрови чипове през първата половина на 2025 г., според източници от ръководството на компанията, на които се позовава Nikkei Asian Review.

Rapidus трябва да спази обявения срок, за да започне масово производство по 2-нм технология в края на десетилетието. Ако компанията се движи по план, тя почти ще настигне тайванския гигант TSMC – най-големия производител на чипове по договор в света, който възнамерява да започне пълномащабно производство по 2-нм технология през 2025 г.

До март тази година Rapidus ще вземе решение за мястото на предприятието, в което ще се произвеждат 2-нанометровите чипове. Локацията ще изисква стабилна водоснабдителна и електрическа инфраструктура, както и възможност за лесно привличане на местен и чуждестранен персонал.

Очаква се 2-нм чипове да намерят приложение в сферата на изкуствения интелект и суперкомпютрите на бъдещето. Усвояването на производството на чипове по 2-нм процес не е тривиална задача, тъй като стъпва на нова архитектура, която е различна от използваната в 12- или 28-нм продукти, които TSMC ще започне да произвежда в нов завод в Япония още през 2024 г.

Rapidus оценява инвестицията в предприятието на около 15 милиарда долара. Компанията обещава да помага на клиентите с разработване на чипове и оптимизиране на производствения процес, за да намали времето за пускане на готовите продукти. Предполага се, че това ще ѝ даде предимство пред TSMC и Samsung, които произвеждат различни видове продукти в огромни обеми. Rapidus, от друга страна, ще произвежда само напреднали чипове с висок марж на печалба.

В края на 2022 г. компанията подписа лицензионно споразумение с IBM, която година по-рано успешно пусна прототип на 2-нм клетка памет. Rapidus скоро ще изпрати персонал в САЩ на обучение по необходимите технологии, тъй като пълномащабното 2-нм производство ще изисква усилията на „стотици инженери”.

Япония, някога лидер на пазара на чипове, днес изостава значително от съседи като Тайван или Южна Корея в тази област. В края на миналата година водещи японски компании, заедно с властите на страната, решиха да създадат съвместно предприятие за полупроводници. Много инвеститори на Rapidus, включително Toyota Motor, Sony Group, Denso и Kioxia, предоставиха на компанията свои специалисти от различни области.

Коментари по темата: „Япония ще догонва Тайван с 2-нм производство на чипове”

добавете коментар...

  1. Админ

    До Физикът

    Повечето ядра са осезаем напредък. По-бързата памет – също. Повече flops/watt има значение. Застой на този пазар засега няма. Може и да не е точно по Мур, но прогреса си върви.

  2. Физикът

    Явно в близките 10-тина години ще трябва да почакаме да се доразвие електрониката. Тоест не си заслужава покупка и обновяваве на хардуера. Доста са назад в развитието тези нанометри вече НИЩО няма означават КАКТО СЕ стигна ДО ПРЕДЕЛА в работните честоти на процесорите и вече НИЩО ново НЕ МОГАТ да предложат. Истината преход от електрони към фотони. Това е смислено, а не тези нанометри дето вече не са реални, а търговски трикове за уж нещо ново и по-добро.

Коментар