BMW инвестира в българска платформа за зарядни станции

„От първия ден, в който започнахме работа, екипът ни е убеден, че електромобилността е в основата на зеления транспорт на бъдещето”, казва Орлин Радев, CEO на AMPECO
(снимка: Георги Тодоров / предоставена от AMPECO)

Инвестиция в размер на 13 млн. долара обяви българската компания AMPECO, разработчик на платформа за управление на зарядни станции, в рунд от Серия А, воден от BMW i Ventures.

Освен BMW i Ventures, в рунда от Серия А се включват още Launchub Ventures и Cavalry Ventures, както и няколко ангел инвеститора. Launchub Ventures и Cavalry Ventures вече инвестираха 3 млн. евро в AMPECO в сийд-рунд през 2021 г., а BMW i Ventures има опит в сектора като ранен инвеститор в най-големите компании в индустрията.

Новопривлечените средства ще бъдат използвани за ускоряване на експанзията на AMPECO в Северна Америка с местно представителство, както и за разширяване на екипа на компанията.

„Средствата ще ни помогнат да разширим мащаба на дейността ни и да се превърнем в „гръбнака” на операторите на мрежи за зареждане на електромобили по целия свят. Вярваме, че така АMPECO прави електромобилите достъпни за повече шофьори”, сподели Орлин Радев, главен изпълнителен директор на AMPECO.

Компанията, основана през 2018 г., предлага цялостно софтуерно решение за доставчиците на услуги за зареждане на електрически превозни средства. Решението обхваща всички случаи на употреба – зареждане на публични места, бизнес и жилищни сгради, автопаркове и др.

Платформата на AMPECO е отворена, което позволява на клиентите на компанията на шест континента да управляват зарядни станции в голям мащаб и да избират хардуерните партньори, с които искат да работят.

AMPECO вече присъства на 45 пазара по света с над 120 клиенти, които управляват над 62 000 точки за зареждане. През 2022 г. приходите на компанията се увеличиха 4 пъти на годишна база, а за същия период екипът ѝ се удвои до над 80 души.

Българската компания има утвърдена позиция в САЩ. В допълнение към разширяването на екипите за инженеринг и продуктови иновации, финансирането от BMW i Ventures ще бъде използвано за засилване на позициите на AMPECO в Северна Америка с изграждане на местно представителство там, както и в Обединеното кралство, Франция и Германия.

„Продажбите на електромобили се увеличават, затова и достъпът до инфраструктура за зареждането им става по-важен от всякога. Цялостното софтуерно решение на AMPECO е съвместимо с всеки хардуер и позволява на клиентите бързо да стартират и развиват собствени мрежи за зареждане на електромобили”, коментира Бариш Гюзел, партньор в BMW i Ventures.

Базиран в Силициевата долина, фондът за рисков капитал на BMW Group инвестира в иновативни и бързорастящи хардуерни и софтуерни компании в областта на транспорта, производството и логистиката.

Коментари по темата: „BMW инвестира в българска платформа за зарядни станции”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    скъп ?

    2012г е била сметката за 75€/mw от нов аец(10млрд€)

    Минали са 10г и инфлация *10% годишна +100%ще стане
    150€/mw(20млрд€)

    Ще се строи още 10г с 10%+ г инфлация за СПЕЦИФИЧНИ_части/труд са още +100%
    300€/mw(40 млрд €)

    Ще има заем за аец строежа ще се връща 20г*7%(ес може да даде без лихва?) е още +140%
    720€/mw(96 млрд€)

    Ще има ГАРАНТИРАНА печалба върху инвестицията(roi) от 16,5%годишно *20Г е още +330%

    3000€/mw(330млрд€)
    ИЛИ

    6ЛВ/kw

    Ще има загуби от високото напрежение още 10%
    6,6лв/kw

    Ще има акциз(беше1,5лв на л бензин) и ддс(20%]
    9,2лв/kw

    Печалба и на ел разпределителните дружества
    30%
    12лв/kw

    Печалба и на станците за зареждане 30%
    15лв/kw

  2. Българин

    Защо винаги зад една хубава новина ,трябва да се появи по един Бай Ганьа Балкански и да си каже негативният коментар!

  3. Байку

    Тока ЩЕ Е СКЪП. Като затворим всички централи и АЕЦ и с България е свършено ставаме африканска държава.

Коментар