Изкуствен интелект пише код срещу $100 годишно

Намесата на изкуствения интелект в програмирането става все по-осезаема
(снимка: CC0 Public Domain)

Един сравнително нов софтуер с изкуствен интелект, който помага на програмистите да пишат код, набира бързо популярност. Copilot е разработка на компанията OpenAI – същата, която създаде нашумелия AI чатбот ChatGPT – и е достъпен от уеб ресурса GitHub.

Във вторник Microsoft направи изявление с цел да засили доверието на инвеститорите в залога на компанията върху генеративните AI инструменти, дори когато икономическата турбуленция кара клиентите да претеглят внимателно стойността на разходите за облака. Изпълнителният директор Сатя Надела обяви значително увеличение на броя на потребителите на софтуера GitHub Copilot, който помага на програмистите да пишат код по-бързо.

Copilot стана достъпен за широк кръг програмисти през юни миналата година и само за месец броят на потребителите му достигна 400 хиляди души. Сега аудиторията на AI софтуера вече достига милион души, съобщи Сатя Надела, цитиран от Ройтерс.

Ръстът в използването на Copilot предполага, че хората са готови да плащат за използване на генеративен AI – технология, която може да създаде оригинална и смислена проза, изображения или дори компютърен код след изучаване на големи обеми от данни в една или друга област.

Copilot буквално казва на програмистите какъв какъв код да напишат. Според статистика на портала GitHub, който е собственост на Microsoft, технологията позволява на програмистите да създават до 35-40% от файловия код в автоматизиран режим. Абонаментът за AI софтуера струва $100 годишно за индивидуални потребители, но инструментът може да се използва и с корпоративен акаунт.

Междувременно Microsoft обяви, че възнамерява да направи многомилиардни инвестиции в разработване на суперкомпютри и облачна поддръжка за стартъпа OpenAI, който вече се прослави с Copilot и добилия „вирусна” популярност чатбот ChatGPT. Освен есета и поезия, ChatGPT също може да пише код, макар и не винаги правилен. Microsoft обеща да направи бота достъпен в облачните си услуги.

Намерението на Microsoft да използва ChatGPT в търсачката Bing представлява сериозна заплаха за господството на Google на този пазар. Интернет гигантът вече работи върху собствени инструменти с изкуствен интелект, за да отговори на предизвикателството.

По думите на Сатя Надела, Azure OpenAI, който осигурява достъп до технологиите на AI разработчика в облака на Microsoft, вече е привлякъл 200 клиенти, включително добре известната одиторска фирма KPMG и новинарската агенция Al Jazeera.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект пише код срещу $100 годишно”

добавете коментар...

  1. БайПитон

    А дано,
    100$ на година ще им е добре на келешите.
    Без това освен да говорят безмислици, да тракат по клавиатурите и да киснат в дискорд-друго не мое правят…

  2. Йордан

    Ще дойде време, когато и програмистите ще работят за такива пари и ще са доволни, че поне имат някаква работа. Че те и без това освен да киснат пред монитора и да тракат по клавиатурата друга смислена работа не могат да вършат.

  3. Anonymous

    Само сатая аi_инвестира.

Коментар