Шефът на Nvidia: Изкуственият интелект е потенциална заплаха

Мощните инструменти на изкуствения интелект ще изискват регулиране и социално съответствие, предупреди шефът на Nvidia – Дженсън Хуанг (снимка: Nvidia)

Дженсън Хуанг, главeн изпълнителен директор на Nvidia, призовава регулаторните и стандартизиращи органи да въведат строги правила за изкуствения интелект, за да бъдат хората в безопасност от технологията, която се развива с шеметни темпове в последните години.

Разрастващото се поле на изкуствения интелект (AI) ще създаде мощни инструменти, които ще изискват регулиране и социално съответствие. И тези правила тепърва ще се формулират, заяви Хуанг, цитиран от Ройтерс.

Той е една от най-влиятелните фигури в AI индустрията, защото чиповете на Nvidia се използват широко в тази област. Хуанг се обърна с призив за регулиране на AI по време на събитие в Стокхолм, на което стана ясно, че най-бързият суперкомпютър на Швеция ще бъде надграден с ускорители на Nvidia. На тази машина ще работи т.нар. „голям езиков модел”, владеещ шведски език.

„Не забравяйте, че ако направите крачка назад и помислите за всички неща в живота, които са удобни, полезни или красиви за обществото, той [AI] също представлява потенциална заплаха”, каза ръководителят на Nvidia.

Според него, създателите на технологични стандарти ще трябва да определят критерии за разработване на сигурни AI системи, подобно на начина, по който медицинските власти определят стандарти за безопасна медицинска практика. Законите и социалните норми също ще играят ключова роля за изкуствения интелект.

Коментари по темата: „Шефът на Nvidia: Изкуственият интелект е потенциална заплаха”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Кой може да стандартизира лобистите от
    Microsoft
    Nvidia
    Google
    Apple
    …. ?

  2. Anonymous

    Бая далеч е от тълпата превъзхожда 99% в общи знания.

    Chatgpt за народен представител от врачански многомандатен район;ще упр бг без да иска заплата кифтаците за кучето отвънка на жълтите павета.

  3. Anonymous

    Chatgpt не е нужно да чака 10млрд от сатая;

    Gpt_крипто купуват$€ желаещи и ползват chatgpt

    c обещание че chatgpt ще им упр$€ и изкупи/ликвидност gpt_крипто когато искат да продадът.

  4. Anonymous

    Nvidia крипто валута упр oт ai

    Fetch.ai (FET) например е поскъпнала с около 480% от най-ниските си стойности и е нараснала с над 200% само през януари 2023 г

    Ocean Protocol (OCEAN) е друга отличаваща се компания, която се е възстановила с 230% от най-ниските си нива и с над 100% от началото на годината.

    SingularityNET (AGIX) превъзхожда и двете с дъно, поставено 3 месеца по-рано, и над 600% печалба от дъното.

    яну 2023 г. AGIX се придвижи с повече от 460%

  5. Anonymous

    БОЙКО ,
    върни бг програмисти към пишещата машина за защита на нац сигурност!

  6. Anonymous

    стандартизиращи органи ?

    Сатая е за ai
    Хуанг е анти аi(skynet си записа)

  7. Anonymous

    Кой може дa спре↓ аi?

    Защо програмисти неистово се стремят към аi ?

  8. Истина

    По кратко: Елизум – т.е. запада и може и ние да се прикрепим ако политиците ни не са с БСП и русоробите, и останалите които се избиват и май там изтока натам отиват а и с Африка и арабите и техното развитие отиващо на зле и по зле те ще са другите дето всичко е като тъмните векове и земеделие – Русия стремглаво се връща към мотиката.
    Но по исторически данни и от филма ще има периодични нападения и може да си имаме станция Елизиум въопще филма ще е бъдеща история с малко повече ИИ де.

  9. ИТ спец

    Твърде ДАЛЕЧЕ сме от AI в исинският смисъл. Нивото на електрониката е на примитивно ниво. Трябва да се премине от електроника към оптроника и на края към квантови технологии – само това AI ще има шанс да се развие в свръх интелект. Иначе сега НИЩО не е това което се прави. Да кажем каменната ера на AI.

Коментар