Биткойн ферма в САЩ черпи ток директно от АЕЦ

Новата мода в крипто-добива е свързване на биткойн фермите директно към АЕЦ
(снимка: Cumulus Coin)

Първата биткойн ферма, захранвана директно от атомна електроцентрала, скоро ще отвори врати в Пенсилвания, САЩ. Компанията TeraWulf е първата в света, която започва да копае биткойни по този начин.

Високата сложност на добива на биткойни направи тази криптовалута една от най-неблагоприятните за околната среда. Според някои доклади, през 2022 г. крипто-копаенето е довело до емисии на 86,3 милиона тона въглероден диоксид.

Освен това промяната в алгоритъма за получаване на етериум подчерта антиклиматичната природа на биткойн и принуди крипто-общността да предприеме мерки. По-специално, все повече хора започнаха да говорят за биткойн ферми, захранвани от атомни електроцентрали, които напоследък станаха „маяци” на зелената енергия.

Затова не е изненадващо, че скоро в САЩ ще заработи първата биткойн ферма с директно захранване от атомна електроцентрала. Миналата седмица компанията Talen Energy обяви, че е завършила строителството на помещения за център за данни в близост до атомната електроцентрала Susquehanna Steam Electric Station в Пенсилвания.

Подразделението Cumulus Coin на Talen Energy ще отговаря за добива на криптовалута в новото предприятие, а друго подразделение, Cumulus Data, ще отговаря за хиперскейлърите, съобщи CNET в публикация за иновативния проект.

TeraWulf е първата компания, която започва да копае биткойни във фермата с директна връзка с атомната електроцентрала. Като цяло всички биткойни, които тя получава, ще бъдат с почти нулеви въглеродни емисии.

Строго погледнато, това не е вярно, но редица изчисления показват, че ядрената енергия е приблизително сравнима по отношение на емисиите на CO2 с възобновяемите енергийни източници. Никой източник не е напълно свободен от емисии на парникови газове, тъй като производството на оборудване и логистиката все още са придружени от емисии на CO2.

Преходът на алгоритъма за копаене на етериум от „proof-of-work” към „proof-of-stake” намали емисиите на CO2 с 99%, но все още няма индикации, че копаенето на биткойни ще следва подобен път. Остава да се търсят чисти енергийни източници за получаване на биткойни и вече има известен напредък в тази насока – това е практиката за закупуване на електроенергия от оператори на слънчеви и вятърни централи.

Ядрената енергия също се изравни с подобни възобновяеми източници, за което преди две-три години дори не се и помисляше. Но сега всичко се промени и това ще засегне редица дейности, включително копаенето на криптовалута.

Коментари по темата: „Биткойн ферма в САЩ черпи ток директно от АЕЦ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Кое е нелегалното на Биткойн ?

  2. :o)

    хем да копаеш нещо нелегално (Биткойн) , хем да опазваш природата 🙂
    Няма такова лицемерие, братче 🙂

Коментар