ИТ гигантите увеличават разходите за лобиране

Лобирането се счита за легална практика за защита на интересите на едрия бизнес
(снимка: CC0 Public Domain)

Петте най-големи технологични компании в САЩ – Alphabet (Google), Apple, Meta, Amazon и Microsoft – са похарчили почти 69 милиона долара за лобиране пред федералното правителство на САЩ през 2022 година. Това е увеличение с 5% спрямо предходната година, като Apple бележи най-силен ръст по този показател – 44%.

Въпреки рязко увеличените разходи за лобиране, Apple все още е по-скромна от останалите играчи в Топ 5 на високите технологии. През 2022 г. общите разходи на Apple за лобиране възлизат на около 9,4 милиона долара, което е още един рекорд за компанията.

Това обаче е по-малко от разходите за лобиране на Microsoft и Google, които са похарчили съответно 9,8 и 10,9 милиона долара, според проучване на CNBS, което се базира на публично оповестени от корпорациите данни.

Още по-впечатляващи са разходите за лобиране на Amazon и собственика на социалната мрежа Facebook – компанията Meta. Миналата година те са похарчили съответно 19,7 и 19,2 милиона долара. И докато сумата на Amazon се увеличава с 2% спрямо предходната година, то при Meta намалява с 4,6%.

През 2022 г. технологичните гиганти бяха изправени пред перспективата за приемане на закони, които сериозно щяха да нарушат техните бизнес модели. Мерките включваха антитръстови законопроекти срещу големите онлайн платформи, целящи да предотвратят несправедливо популяризиране на собствените им продукти за сметка на други, както и за възпиране на магазините за приложения от това да принуждават разработчиците да използват тяхната система за плащане срещу процент от продажбите.

Тези мерки никога не стигнаха до гласуване в нито една камара на Конгреса, което авторите на законопроектите приписват, поне отчасти, на активните усилия на технологичните гиганти да повлияят на законодателите, отбелязва CNBC.

Значително увеличение на разходите за лобиране е регистрирано и при американските производители на чипове. Анализаторите обясняват това с наскоро приетия Закон за чиповете в САЩ, който предвижда впечатляващи държавни инвестиции в развитието на американската полупроводникова индустрия.

Intel, която обеща да похарчи до 100 милиарда долара за изграждане на завод за полупроводници в Охайо, е увеличила разходите си за лобиране през 2022 г. с повече от 72% в сравнение с 2021 г., като е похарчила общо над 7 милиона долара. Micron, един от трите най-големи производители на DRAM памети заедно със Samsung и SK Hynix, е похарчил почти 4,2 милиона долара за подобни цели, което е с около 118% повече от предходната година.

Коментар