AI лобирането рязко се увеличи през 2023 г.

Практиката за влияние върху правителството и регулаторните органи е узаконена в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече компании отделят средства за лобиране, за да повлияят на правителствени служители и законодатели, които вземат решения относно регулирането в областта на изкуствения интелект (AI), съобщи CNBC, позовавайки се на проучване на организацията с нестопанска цел OpenSecrets.

От отчетите на компаниите, представени в Сената на САЩ съгласно Закона за разкриване на лобистки действия, става ясно, че 451 организации са участвали в лобирането за AI през 2023 г. Това е със 185% повече от предходната година, когато 158 фирми са заявили, че отделят средства за тези цели.

Списъкът с организации, които лобират по въпросите на AI, включва широк кръг компании – от стартъпи и технологични гиганти до играчи от фармацевтичната индустрия, образованието, банкирането, застраховането, телекомуникациите и други сектори.

Сравнението с данни от предишни години показа, че мащабът на лобирането за AI през предходните години е бил значително по-скромен. До 2017 г. броят на фирмите, които отчитат финансиране на подобни дейности, не достига и десет, но през 2019 г. за първи път надхвърля сто, след което бавно, но сигурно продължава да расте.

От компаниите, въвлечени в AI лобиране през 2023 г., почти триста не са участвали в такава дейност преди 2022 г. Сред новодошлите са големи производители на чипове като AMD и TSMC, фирми за рисков капитал като Andreessen Horowitz, биофармацевтичната компания AstraZeneca и конгломератът Disney. В списъка на лобистите за AI са собственикът на TikTok – ByteDance, Tesla, Spotify, Palantir, Pinterest, Nvidia, OpenAI, Dropbox и други големи имена.

Компаниите, които съобщават, че участват в лобирането за AI, отделят средства за насърчаване на интересите си пред федералното правителство и по различни други въпроси. Според данните на OpenSecrets – организация, специализирана в събиране и анализиране на данни за финансиране на лобирането, през 2023 г. компаниите са вложили общо над 957 милиона долара за тези цели.

По-рано анализатори от IDC прогнозираха, че през 2023 г. компаниите и организациите ще похарчат повече от 19,4 милиарда долара за софтуер, хардуер и услуги, свързани с генеративния изкуствен интелект (GenAI). Този вид инвестиции трябва да се удвоят тази година и през 2027 г. да надхвърлят 151 милиарда долара.

Междувременно експертите на Gartner смятат, че докато въвеждането на GenAI променя всичко, това все още няма да окаже значително влияние върху глобалните разходи за ИТ. Според тяхната прогноза, глобалните разходи за информационни технологии през 2024 г. ще се увеличат с 6,8% и ще доближат 5 трилиона щатски долара.

Коментар