Nvidia прави по-достъпни суперкомпютрите

Графичната компания Nvidia обяви паралелни процесори Tesla от Серия 20, предназначени за пазара на високопроизводителни изчисления (HPC). Чиповете се базират на нова процесорна архитектура CUDA, известна като Fermi, стана ясно на конференцията за суперкомпютри в Портланд, Орегон.

Разработени изцяло с идеята за паралелни изчисления, графичните процесори от Серия 20 намаляват разходите и осигуряват същата производителност, като традиционните CPU-базирани клъстери, но за една десета от цената и с една двадесета от енергопотреблението, твърди Nvidia.

Серия 20 въвежда редица допълнителни възможности, които позволяват на приложенията да работят значително по-бързо с помощта на GPU-ускорени изчисления. Става въпрос за приложения от области като рейтрейсинг, 3D обработка „в облака”, видео компресия, търсене в бази данни, анализ на информация, компютърен дизайн и дори сканиране за вируси.

Графичните процесори Tesla от Серия 20 комбинират възможности за паралелни изчисления, които досега не са били налични в едно единствено устройство. Те поддържат следващото поколение стандарт IEEE 754-2008 за изчисления с плаваща запетая и двойна точност, ECC (error correcting codes), кешираща йерархия на много нива с L1 и L2 кеш, програмния език C++, до 1 терабайт памет, едновременно изпълнение на софтуерни ядра, бързо контекстно превключване, 10 пъти по-бързи атомни инструкции, 64-битово виртуално адресно пространство, системни заявки и рекурсивни функции.

В основата си, графичните процесори Tesla са базирани на масивната паралелна изчислителна архитектура CUDA, която осигурява на разработчиците паралелен изчислителен модел, по-лесен за разбиране и програмиране, отколкото всяка друга алтернатива от последните 50 години, твърди Nvidia.

“Няма съмнение, че бъдещето на изчисленията е в паралелната обработка, поради което е жизненоважно студентите от специалността компютърни науки да получат солидна основа как да програмират новите паралелни архитектури”, заяви д-р Уен-мей Хву, професор по компютърно инженерство в Университета на Илинойс.

“Графичните процесори и CUDA програмният модел позволяват на студентите да разберат бързо паралелните концепции за програмиране и незабавно да използват подобрената скорост на изчисленията”, допълва той.

Четири Tesla графични процесори S2050 и S2070 в 1U шкаф и с до 12 GB и 24 GB обща системна GDDR5 памет могат да се използват за изграждане на клъстери или дейта центрове. Производителността при изпълнение на операции с двойна точност е в рамките на 2.1-2.5 терафлопса (TFlops).

Коментар