Робот от течен метал се преобразява като Терминатор

Създаването на трансформиращи се роботи е предизвикателство за учените
(снимка: CC0 Public Domain)

Съвместен екип от американски и китайски учени създаде робот от течен метал, който е способен да излезе от клетка с решетка, преобразувайки се от твърдо в течно състояние подобно но прочутия терминатор T-1000.

Въпреки че появата на течни роботи беше предсказана в култови филми за мрачното постапокалиптично бъдеще още през миналия век, китайско-американският екип изобщо не се тревожи от подобна прогноза – учените създадоха робот, способен да се трансформира от твърдо състояние в течно и обратно.

Учените от няколко института в Китай, съвместно с американски колеги от университета Карнеги Мелън, използват магнитно активна материя (т.нар. MPTM), която може да променя състоянието си от твърдо в течно и обратно под въздействие на магнитно поле.

Роботът е направен от магнитни микрочастици неодим-желязо-бор, интегрирани в галий – метал, който се топи при почти стайна температура от 29,8 градуса по Целзий. Под въздействието на магнитни полета с дадени характеристики металът губи формата си и се топи без използване на специален източник на топлина, разказва за иновацията TechSpot.

Учените предлагат няколко варианта на робота. Единият е малък робот, способен да да се промъкне през решетка. Може да се използва за доставяне на лекарства в човешкото тяло, да помогне за отстраняване на чужди предмети от тялото и дори да напълни празен винтов патрон – достатъчно е да се разтопи материалът в гнездото на винта и след това да се върне в твърдо състояние.

Публикуваното от учените видео с преминаване на метална лего фигура през решетка е ясна препратка към прочутия терминатор Т-1000.

Освен това учените демонстрират контролирано движение на минидиод с MPTM частици върху печатна платка, последвано от преминаване на материала в течна фаза на точното място за монтиране на елемента. Това ще позволи дистанционно управление на монтаж на компоненти на труднодостъпни места.

В допълнение, тествана е способността на робота да се катери по стени, да преодолява препятствия и да се разделя на части за съвместно движение на други обекти, преди да бъде сглобен отново.

Коментари по темата: „Робот от течен метал се преобразява като Терминатор”

добавете коментар...

  1. Светослав

    Тоя народ е напълно безакълен. Защо постоянно създават малумщини, които биха могли да доведат до унищожението на човешкият вид изцяло?

  2. Anonymous

    Т-5000(skynet+терминатор от нано-елементи ) – притежава способността да заразява хора с нано-боти, които прекодира човешката ДНК на клетъчно ниво, като ги трансформира в Т-3000_хибриден_терминатор

    Т-Х_терминатое имам нано-боти само в пръстите си които може да инжектира САМО в др машини

    то

    Т-5000(skynet) – комбинирал възможностите на Т-Х за днк анализ
    + нано-боти
    + мини прекодираща лаборатотия на ДНК вътр в себе си ч/з нано-боти.

    течен метал(Т-1000/T-1001/-Т-1002/Т-Х) – първи вариант на ограничени нано-елементи

    течен метал – унищожен от (1)плаземана оpъ. /
    (2)концентирана хидрохлорна киселина/
    (3)над 1535°С

    течен метал/нано-елементи – се влият НЕпредсказуемо от маг поле

  3. Anonymous

    Полиморф
    или
    Метаморф

Коментар