По пътя към въглеродната неутралност: Microsoft с още 2,5GW соларен капацитет

Облачният бизнес на Microsoft ще разчита все повече на слънчева енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft си осигури още един източник на слънчева енергия с мощност 2,5GW, в стремежа си да направи своя облачен бизнес въглеродно неутрален. Това обаче няма да е достатъчно за привеждане до нула на въглеродните емисии от дейността на компанията.

По-рано Microsft си постави за цел да захранва центровете си за данни със 100% възобновяема енергия до 2030 г. Въпреки това, според The ​​Register, дори скорошното споразумение с южнокорейската Hanwha Qcells за изграждане на 2,5 GW слънчеви електроцентрали в САЩ е малко вероятно да осигури желаните показатели. Общо до края на миналата година компанията е подписала PPA договори за 10GW.

Сделката с Qcells предвижда разработване, закупуване и изграждане на слънчеви електроцентрали чрез т.нар. PPA споразумения – договори за закупуване на електроенергия. Това са един вид „индулгенции”, които позволяват на компаниите да плащат за производството на „зелена” енергия в рамките на региона, в който работят.

PPA предвижда, че клиентът ще купува енергия от определен източник на фиксирана цена за период от 10-20 години. Трябва да се отбележи, че компаниите рядко сключват директни споразумения със строителите на заводи, като обикновено използват услугите на посредници.

Предимство за Microsoft е, че Hanwha Qcells не е свързана с китайски производители, които изпитват затруднения в САЩ. От друга страна, проблем е обемистата структура на Microsoft с над 200 офиса и 60 облачни региона. Нещо обичайно е един среден регион да консумира 50-60 MW, а с навлизането на все по-мощни чипове в центровете за данни потреблението на енергия само ще нараства.

Microsoft вече се отказа от кредитите за възобновяема енергия (RCA) в полза на PPA. Компанията предпочита PPA, тъй като тези договори гарантират, че възобновяемата енергия се генерира за същата мрежа, в която се консумира.

Въпреки това си струва да се отбележи коварството на подобен „зелен камуфлаж”. Самата компания и нейните съоръжения може да консумират малко енергия и преките емисии на парникови газове да са ниски. Изчисленията обаче рядко вземат предвид емисии от Scope 2 и по-високи, които се генерират във веригата на доставки.

Според последния доклад на Microsoft, по-голямата част от 13,7-те милиона метрични тона емисии на CO2 на компанията през 2021 г. са свързани с покупката или продажбата на продукти и услуги, транспортирането и използването на тези продукти по време на жизнения им цикъл. С други думи, много зависи не само от Microsoft, но и от нейните партньори и клиенти.

Докато компанията казва, че нейните първични емисии са спаднали с 16,9% през 2021 г., общите емисии, свързани с дейността ѝ, всъщност са се увеличили с близо 23%, което според Microsoft се дължи на растежа в облачния бизнес и продажбите на свързани услуги.

Коментар