Изкуствен интелект на Google твори музика по текстово описание

Музиката е една от творческите дейности, към които AI има подчертани амбиции
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов проект на Google използва изкуствен интелект, за да създава музика във всеки жанр по текстово описание. Основата за обучение на AI модела MusicLM са 280 хиляди часа записи, което дава на системата огромни възможности.

Изкуственият интелект MusicLM успешно комбинира жанрове и инструменти в работата си, но по-забележителното е способността на платформата да създава композиции, базирани на абстрактни концепции, посочени в текстовото описание, отбелязва Engadget.com.

В един от примерите AI моделът „пише“ песен, съчетаваща денс музика с регетон, с „космическа, неземна“ мелодия, която предизвиква „чувство на благоговение и страхопочитание“. Заданието може да бъде описание на картина и създаване на композиция, която се пее или свири.

Резултатите от работата на MusicLM обаче не са идеални: някои композиции звучат странно, а вокалите като цяло са неразбираеми. Затова е разбираемо, че Google все още не е готов да направи работата на новия AI модел публично достъпна.

Очевидно компанията не желае да получава съдебни дела за авторски права, тъй като няколко ноти често са достатъчни, за да се обяви композицията за плагиатство и да се предявят претенции.

Не е изключено в бъдеще музиката, създадена от изкуствен интелект, да получи специален правен статут. Използването на AI в областта на изобразителното изкуство вече срещна активна съпротива от творческата общност.

Коментар