Мерцедес първи получи сертификат за автопилот от ниво 3 в САЩ

Водачът може да вдигне ръце от волана, докато автопилотът на Мерцедес управлява колата
(снимка: Mercedes-Benz)

Автомобилните производители постоянно усъвършенстват системите за автопилот в своите модели. Голямо признания за напредък в тази област получи немският производител Mercedes-Benz.

През седмицата стана ясно, че Mercedes-Benz е първата автомобилна компания, която получава регулаторно одобрение в САЩ за ниво 3 на автономно шофиране. Компанията заяви, че е сертифицирана от щата Невада и нейните автомобили с пакета Drive Pilot могат да се използват по обществените пътища.

Drive Pilot е единствената в индустрията система за автономно управление от ниво 3 по класификацията на SAE, сертифицирана за използване в серийно превозно средство, отбелязва The Verge.

В края на 2021 г. Mercedes-Benz получи регулаторно одобрение за използване на Drive Pilot по определени немски пътища, когато автомобилът се движи със скорост от 60 км/ч или по-малко. А през май компанията започна да продава автомобили с този пакет.

Благодарение на Drive Pilot, водачът може да свали ръцете си от волана, докато автомобилът се движи, тъй като автопилотът контролира скоростта и разстоянието, както и шофирането в правилната лента, избягвайки опасни маневри и реагирайки на внезапната поява на други превозни средства наблизо.

В същото време водачът трябва да е готов незабавно да поеме управлението в случай на непредвидена ситуация. Освен това водачът трябва през цялото време да държи лицето си пред камерите, монтирани в купето, въпреки че може да обърне глава към друг пътник в автомобила.

Ако последното условие не е изпълнено, системата незабавно ще се изключи.  С други думи, системата за автопилот ще попречи на водача да подремне по време на шофиране или да се премести на задната седалка.

В допълнение към камерите и радара, системата Drive Pilot използва лидарни данни за изграждане на 3D модел на околната среда, както и микрофони за откриване на приближаващи аварийни превозни средства.

Mercedes-Benz заяви, че сертифицирането на Drive Pilot е станало възможно, тъй като автопилотът отговаря на „условията за минимален риск“ в Невада, които изискват „напълно автономни“ превозни средства от ниво 3 или по-високо да имат опция за спиране в случай на неизправност на системата.

Компанията уточни, че Drive Pilot ще работи само при скорости до 40 мили в час (до 64 км/ч) на „подходящи участъци от магистрали и където има висока плътност на трафика“. Това предполага използване на автопилота в условия на интензивен трафик с чести спирания и тръгвания.

Коментар