Новата обещаваща професия: дрон-оператор

Който умее да управлява дрон, може да изгради кариера като пилот, особено ако има и други професионални умения (снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро получил своето удостоверение, дрон-пилотът Юдеш Пратим Нат се радва на новите възможности, които са се разкрили пред него. „Да се сертифицирам беше стъпка, която отвори нови пътища пред мен. Работя с различни индустрии като картографиране при проучвания, инспекция на активи, селско стопанство и много други“, казва той.

Дроновете се предлагат във всякакви форми и размери. По-малките обикновено имат четири ротора и могат да носят дребни предмети като например камера. По-големите приличат повече на хеликоптери и могат да носят значителни полезни товари.

23-годишният Нат доскоро се е занимавал с проектиране на дронове, но решил, че получаването на сертификат за управление ще му донесе повече удовлетворение от работата – и повече финанси. Изкарал е петдневен курс. Сега тества летателни апарати, които ще бъдат използвани за картографиране.

„Дроновете могат да бъдат значителни генератори на заетост и икономически растеж поради тяхната гъвкавост и лекота на използване, особено в отдалечените райони“, казва Амбър Дъби, бивш секретар в Министерството на гражданската авиация в Индия.

„Компаниите за дронове вече имат ясна пътна карта за растеж, големи списъци с поръчки и обещаваща бъдеща траектория“, посочва Нийл Мехта, съосновател на Asteria Aerospace, която проектира и продава дронове от 10 години, пак в Индия. Убеден е, че правителствената намеса в подобен сектор е важно условие за развитието на бизнеса му – и на професията на дрон-оператора.

Индустриални приложения

Едно от честите приложения на дроновете в различните икономически сектори е това в селското стопанство. Все повече фермери се обръщат към фирми, специализирани в третирането на посеви и насаждения посредством дронове. Летящите апарати носят резервоари с инсектициди и имат фини дюзи, посредством които бързо третират големи площи.

За фермерите това е голям облекчение, защото често пъти във времето за пръскане е невъзможно да се навлезе сред насажденията – може да е валял дъжд и да е кално и непроходимо, същевременно моментът за обработка не бива да бъде пропускан, защото това би унищожило реколтата. С течение на времето фермерите се насочват и към облитане на насажденията чрез дронове с цел заснемане и навременно разпознаване на заболявания и вредители по културите.

Сгради, язовирни стени, мачти на ветрогенератори могат лесно да бъдат инспектирани чрез облитане с БЛА. Това спестява време, защото в противен случай конструкциите трябва да бъдат обходени от хора, което е значително по-бавно.

Полицията използва дронове за наблюдение на трафика. Граничните служби пък – за издирване на контрабандисти и трафиканти. Разбира се, дронове се използват и от медийната индустрия за заснемане на филми, реклами.

Хобито като работа

Да превърнеш хобито си в работа е мечта за мнозина. Това се случва с любителите на дронове в последно време.

Сайтовете за обяви за работа по цял свят вече се пълнят с анонси на свободни позиции за дрон-оператори. Някои трудови борси дори си имат специален раздел за целта. Често пъти има и статии с препоръки за започване на работа в тази нововъзникваща професия.

За навлизане в нея са нужни набор от различни умения и знания. Често пъти се изискват познания в областта на медийната продукция и комуникация. Очаква се операторите на БЛА да са задълбочени и да имат склонност да обръщат внимание на детайлите.

Поради променливите условия на открито от професионалистите се очаква да бъдат гъвкави и готови за промени. Нерядко се търси способност да се работи качествено под напрежение и при кратки срокове, да се запазва спокойствие в стресови ситуации.

Разбира се, задължително условие е дрон-пилотът да има съответното разрешително за летене с БЛА съгласно регламента на съответната държава. В някои страни вместо разрешително се изисква сертификат, какъвто е случаят с Юдеш Пратим Нат в Индия. В зависимост от законодателството може да са нужни и двете.

Екипировка и оборудване

Дрон-операторът трябва да има набор от подходящи екипи, тъй като в повечето случаи ще му се налага да работи на открито, дори времето навън да е неприятно, например студено. Трябва да е готов да прекарва много време във всякакви външни условия. Нерядко може да му се налага да отсъства от дома си и да нощува на различни места.

Ежедневните задачи на дрон-пилота включват малко повече от вдигане на летящата машина и снимане. Като за начало той трябва да съставя полетни планове, което може да бъде изискване на работодателя. Може да му се наложи да общува с други професионалисти от други области, например инженери, продуценти, археолози и др.

За да може да отговори на очакванията да изпълни задачите си, операторът трябва да има дрон, който е винаги в изправност, и евентуално втора, резервна машина. Наличието на резервни батерии е задължително. Когато дроновете се използват за заснемане, то модулите за памет, на която ще се записва видеото, също трябва да са достатъчно много и големи, за да поберат кадрите дори от дълъг снимачен ден.

Кросплатформени умения

Хората с интердисциплинарни умения, които владеят управление на дронове, със сигурност ще са по-ценни и по-търсени, съответно по-високоплатени. Например, при снимане на филми би било по-добре, ако операторът има познания в сферата на телевизионната продукция и маркетинга.

При обследване на мостове, високи сгради, язовирни стени и друга инфраструктура дрон-операторът ще е много по-високо ценен, ако има инженерни знания. За картиране или филмиране на археология е желателно дрон-операторът да е запознат със сферата на географията и картографското дело.

Уменията за разследвания пък са полезни за пилотите, които помагат в инспектиране на инциденти, катастрофи или полицейски разследвания.

Коментари по темата: „Новата обещаваща професия: дрон-оператор”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    2015 г. професионалните редактори са се нуждаели от около 3,5 секунди на дума, за да проверят предложение за машинен превод (МТ),

    а днес този брой е само 2 секунди.

    Ако тенденцията се запази, изкуственият интелект на Translated ще бъде толкова добър, колкото и преводът, направен от човек, до края на десетилетието (или дори по-рано 2025)

  2. Anonymous

    Новата изкуствена кожа може да бъде по-чувствителна от истинската

    Той може да открие директен натиск, както и обекти, които се реят наблизо(коНовата изкуствена кожа може да бъде по-чувствителна от истинската

    Той може да открие директен натиск, както и обекти, които се реят наблизо(кожа за дрон)

  3. Anonymous

    Този корейски рободог доказва, че бягането по пясък не е само за „Спасители на плажа“

  4. Anonymous

    Безпилотни летателни апарати в областта на сигурността и наблюдението

    Правейки живота на хората по-безопасен и сигурен, дроновете играят още една роля в сигурността и наблюдението на хората, живеещи в опасни райони или дори в среда на местообитания.

    Дроновете се използват като камери за сигурност за наблюдение на необичайни дейности извън заплахите като кражби или насилие и протести, за да разпознават хората или да проследяват техните дейности.

  5. Anonymous

    Технически подробности за AirSim – Дронове

    За този сценарий за търсене и спасяване създадохме 3D-генерирана среда в AirSim, за симулираме футболното игрище в кампуса на Microsoft и поставихме плюшени животни на игрището.

    След това създадохме скрипт на Python, за да управляваме дрона около симулираната среда и да правим много снимки на животните. След това изпратихме изображенията в услугата Custom Vision и обучихме модел да идентифицира всеки тип животно в полето.

    Оттам експортирахме обучения модел във формат TensorFlow и го поставихме в Docker контейнери.

    След това тези контейнери бяха разгърнати в Azure IoT Edge и след това бяха прехвърлени към дрон, работещ с персонализирана платка и Nvidia GPU.

    След това дронът може да лети наоколо и да изпраща предупреждение до Azure IoT Hub всеки път, когато успешно идентифицира животно.

    Това е страхотна витрина за това как персонализираният AI в реално време може да работи на периферни устройства, като например дрон

  6. Anonymous

    Индиец с интер умения
    Ще е по добър
    От ИИ на тесла които за 1 сек прави 100 снимки на пътя и ги АНАЛИЗИРА за опасности ?

Коментар