ChatGPT стана най-бързо развиващата се услуга в историята

Нито едно приложение не може да се мери с ChatGPT в скоростта на разпространение
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект ChatGPT, създаден от компанията Open AI, бързо набира популярност по целия свят. Изчисленията на UBS сочат, че броят на потребителите на чатбота е достигнал 100 милиона през януари тази година – само два месеца след като AI услугата стана масова.

Съгласно наличните данни, ChatGPT е най-бързо развиващата се потребителска услуга в историята. Чатботът имаше около 13 милиона уникални потребители на ден през януари тази година, което е над два пъти повече отколкото през декември, според анализаторската фирма Similar Web.

„За 20 години наблюдение на интернет пространството не можем да си спомним по-бърз растеж на потребителско интернет приложение”, казва в изявление компанията UBS, на която се позовава Ройтерс.

Разработчикът Open AI, който се поддържа активно от Microsoft, пусна ChatGPT в края на ноември миналата година. Оттогава изминаха малко повече от два месеца и потребителската база на услугата вече достигна 100 милиона души.

За сравнение, на приложението за кратки видеа TikTok бяха необходими около девет месеца след глобалния му старт, за да постигне това, а Instagram привлече 100 милиона потребители за около 2 години.

В момента потребителите могат да взаимодействат с ChatGPT безплатно, но разработчиците са пуснали и платен абонамент за $20 на месец. Премиум потребителите на услугата могат да ползват AI чатбота дори в периоди на голямо натоварване и освен това са първите, които получават достъп до нови функции.

Коментар