Хакерските кражби на криптовалута удариха рекорд през 2022 г.

През 2022 г. хакерите откраднаха рекордните $3,8 млрд. дигитални активи от крипто-компании
(снимка: CC0 Public Domain)

В трудната за криптовалутите 2022 година, белязана от фалити, измами и невиждани флуктуации в курса на биткойн, масло в огъня наляха и хакерите, които успяха да откраднат виртуални пари на рекордно голяма стойност.

Миналата година хакерите са откраднали рекордните 3,8 милиарда долара дигитални активи от компании за криптовалута. Повечето кражби са дело на хакери, свързани със Северна Корея, според доклад на блокчейн анализаторите от Chainalysis. За сравнение, през 2021 г. кражбите на криптовалута възлизат на 3,3 милиарда долара.

Хакерите, свързани със Северна Корея, са отговорни за кражби на стойност около 1,7 милиарда долара чрез пробив в компютърни системи, спрямо 429 милиона долара в предходната година. ФБР ги обвинява в хакване през март на блокчейн платформата Ronin, която захранва популярната NFT игра Axie Infinity на Sky Mavis, кражба на цифрови активи на стойност около 625 милиона долара и на още 100 милиона долара от компанията за криптовалута Harmony през миналия юни.

„Износът на стоки от Северна Корея през 2020 г. беше 142 милиона долара, така че не е преувеличено да се каже, че хаковете на платформата за криптовалута съставляват значителна част от икономиката на страната”, отбелязва Chainalysis в доклада.

Основната цел на хакерите през 2022 г. е бил протоколът DeFi, чрез взлом на който са откраднали 3,1 милиарда долара, или 82,1% от цялата открадната криптовалута през годината. За сравнение, през 2021 г. хаковете на протокол DeFi представляваха 73,3% от откраднатите криптовалути.

Миналата година 64% от атаките срещу DeFi системи са били насочени към блокчейн мостове (или междуверижни мостове), които позволяват на потребителите да обменят активи между различни блокчейн екосистеми. Подобни услуги обикновено съдържат големи количества различни цифрови монети, което ги прави основна цел за хакерите. По-специално, кражбите от Infinity и Harmony са извършени в резултат на хакване на блокчейн мост.

Коментар