NPad Air – таблет мечта за скромен бюджет

Достъпен таблет за развлечение и комуникации с 4G/LTE възможности – това е NPad Air
(снимки: Мартин Банков / TechNews.bg)

Омръзна ли ви да се взирате в малкия дисплей на смартфона, когато гледате видео или сърфирате в мрежата, удобно полегнали на дивана, докато пътувате или просто си почивате сред природата? Лаптопът с неговата клавиатура и тегло също може да ви досади на коленете. Е, ако това е така, имате достъпна опция за дигитално забавление, която не страда от подобни недостатаци – таблетът.

Днес ще ви представим едно отлично устройство на неочаквано ниска цена в онлайн магазина Geekbuying. Това е NPad Air Tablet 4G/LTE на компанията N-one, който имахме удоволствието да тестваме. Да, удоволствие е най-точната дума за впечатлението от модела – той е функционален, удобен и производителен за ежедневните онлайн развлечения като филми, музика и социални мрежи, за четене на новини от интернет или за видеоконференции. А цената му наистина е невероятна – струва само €107,95 с купон за отстъпка 71A1X98M, осигурен от Geekbuying.



Дизайн

NPad Air е таблет в оптимален формат, тънък и лек – има размери 242х164х8,9 мм и тежи около 400 грама. За устройство с 10,1-инчов екран това са отлични показатели. Таблетът се усеща лек в ръката, може да се държи на дланта или с двете ръце, в зависимост от личните предпочитания и разбирането за комфорт.

Дизайнът на NPad Air е много приятен, с матово сив гръб и сравнително тънка рамка около дисплея. Бутоните за управление са разположени удобно на по-късата страна отляво – за включване/изключване и увеличаване/намаляване на силата на звука. До тях на гърба е камерата със златиста рамка, а отпред се намира камера за видеочат. По-надолу са отворът за нулиране на устройството и реверсивният Type-C порт за зареждане.

На широката страна отдолу са разположени симетрично два стерео говорителя, а в горния ъгъл е 3,5-мм жак за слушалки. Близо до него е слотът за SIM и microSD карти. След няколко дни ползване на таблета се убедихме, че разположението на бутоните и портовете е удобно, свиква се доста бързо с тях.

Нашето впечатление е, че този формат – с 10-инчов екран е оптималният за таблет. По-малките устройства са твърде близко до смартфоните, които вече гонят 7 инча, а по-големите навлизат в полето на компактните 12-инчови лаптопи. Така че с модела NPad Air производителят N-one определено е улучил правилния размер.


Производителност

Ако се питате какво може да предложи като производителност таблет за по-малко от 108 евро, отговорът ще ви изненада – почти всичко, с изключение на по-тежките игри, върви гладко на NPad Air. Няма да срещнете проблеми с гледането на филми, с видео и музика, непретенциозни игри, със сърфиране в мрежата или при видеоразговори.

За гладката работа на таблета е отговорен 12-нм четириядрен чип Unisoc Tiger T310а, който включва 1 ядро Cortex-A75 на 2,0 GHz и 3 ядра Cortex-A55 на 1,8 GHz, както и графичен блок IMG 8300 GPU. По отношение на паметта, таблетът разполага с 4GB RAM и 64GB място за съхранение, което може да се разшири с microSD карта до 1TB.

Подобна конфигурация е достатъчна за нормално потребителско изживяване с обичайните приложения на таблетите. Практическата работа с устройството е напълно удовлетворяваща – няма забавяне, увисване, всичко тече гладко.

Визуално изживяване

Първото впечатление от един таблет несъмнено е екранът, който изпълва почти целия корпус на устройството. Дисплеят на NPad Air има диагонал 10,1 инча и както казахме по-горе, това изглежда е оптималният размер за таблетите.

Дисплеят е от тип IPS, с много добра резолюция – Full HD 1920×1200 пиксела. За ценовата категория на модела тя е отлична, а който се нуждае от повече, ще трябва да задели по-голям бюджет. Но дали наистина е нужна по-голяма резолюция за ежедневните занимания с таблет? Едва ли.

Свързаност

Наред с визуалното изживяване, свързаността е друг ключов момент, от който зависи цялостната оценка на едно развлекателно устройство. Тук NPad Air се представя изключително силно с двата слота за SIM карти (единият може да се ползва за microSD карта).

Не е изненада, че моделът поддържа двулентови Wi-Fi (2,4GHz/5GHz) комуникации по стандарти 802.11a/b/g/n/ac, както и Bluetooth 5.0. Това е нещо нормално за мобилните устройства, вкл. таблетите. По-интересното е, че NPad Air има вграден 4G/LTE модул за работа с мобилните мрежи – характеристика, която не се среща при всеки таблет, но е много полезна при някои сценарии на използване.

Представете си, например, че сте на място, където няма Wi-Fi. Тогава единствената възможност за онлайн развлечения и комуникации с таблета е клетъчната мрежа. Слагате SIM картата в слота на NPad Air и светът отново е в краката ви. И още една важна подробност – можете едновременно да сърфирате и разговаряте през интернет, благодарение на технология VoLTE.

Снимки и видеочат

Устройството на N-one е подсигурено с необходимия минимум за фотография и видеоразговори. На гърба на таблета се намира камера с резолюция 5 мегапиксела и автоматично фокусиране, с която можете да запечатвате важните моменти.

Отпред се намира селфи камера с резолюция 2 мегапиксела. Тя намира пълноценно приложение при видеочат със семейството, с приятели или за служебни видеоконференции, в тандем с вградения микрофон.

На предната дълга страна на N-One NPad Air Tablet са вградени и два стерео говорителя, които в интерес на истината звучат доста добре за бюджетно устройство. Разбира се, аудио изживяването ще бъде пълноценно, когато си сложите качествени слушалки – а таблетът ще ги захрани с отличен звуков сигнал, убедихме се лично в това.

Автономност

И по този показател NPad Air заслужава похвала. Издържа на батерия 6-7 часа интензивно използване, вкл. сърфиране в мрежата, гледане на видеоклипове с музика, четене на новини. Литиевата батерия има капацитет 6200 мАч и се справя доста добре, макар че не е предвидено бързо зареждане. В комплекта на таблета са включени адаптер за зареждане с мощност 10W и кабел USB Type-C.

Софтуер

NPad Air се предлага със сравнително нова версия Android 11. Това не е последната версия, налична за устройствата от екосистемата на Google, но със сигурност е доказана и „улегнала”, без изненади и достатъчно функционална, за да вземете максимума от този таблет. По-важното в случая е наличието на Google Play и другите Google услуги, тоест ще имате достъп до необятния спектър от Android приложения от официалния магазин.

В заключение

След всичко казано дотук, можем да обобщим – NPad Air е добър таблет за обичайните приложения на страхотна цена. Той е подходящ за всички – за деца, учащи, за родителите и дори за бабите и дядовците, стига да желаят да се потопят в света на дигиталните забавления. Едно чудесно устройство за гледане на филми и видео, за видеоразговори, четене на новини, общуване в социални мрежи или просто за сърфиране в интернет.

Наличност и цена

Този достъпен като цена таблет с много добри технически параметри може да се купи от онлайн магазина Geekbuying тук: N-one NPad Air Tablet – на цена от €107,95 с купон за отстъпка 71A1X98M и безплатна доставка от европейски склад, без допълнителни такси, в рамките на няколко работни дни.

Коментар