Умно кученце-робот е по-достъпно от всякога

XGO 2 може да се управлява с помощта на специално приложение или да се програмира ръчно
(снимка: Kickstarter)

До неотдавна умните кучета-роботи бяха достъпни предимно за големи клиенти като държавни служби или бизнеси, поради високата им цена. Но в последните години се появиха по-евтини роботи с такива възможности, достъпни за всички.

Един интересен продукт е XGO 2, който е и първият модел от този тип с роботизирана ръка. Кучето-робот е създадено от компанията Luwu Intelligent Technology, дъщерно дружество на Харбинския политехнически университет.

Подобно на други мини-четириноги роботи като Bittle и Mini Pupper, моделът XGO 2 може да се управлява с помощта на специално приложение или да се програмира по доста необичаен начин, без да са необходими специални умения.

Роботчено стъпва на микро-компютър Raspberry Pi Compute Module 4 и е съвместимо с програмни ресурси Blockly, Python и ROS. Освен това роботът може да бъде програмиран чрез физическо насочване на движенията му.

Главата на робота има дисплей за настройка, който може да показва и анимирани лица
(снимка: Kickstarter)

Интегрираните AI модули разпознават лице, глас или жест, което позволява на хората да взаимодействат с робота като с „истинско куче”. Освен това XGO 2 разполага с т.нар. инерционни измервателни единици (IMU) и 12 степени на свобода, благодарение на което може да се движи по различни начини във всяка посока и да поддържа баланс дори върху движещи се повърхности.

Главата на робота включва камера, микрофон, високоговорител, LCD дисплей и бутони за управление – те могат да се използват за „ръчно” програмиране на движенията и превключване на режимите на работа. Дисплеят не само помага при настройката, но също така може да показва анимирани „лица”, което позволява на потребителя да придаде индивидуалност на робота.

Роботизираната ръка има три степени на свобода и е снабдена със захващащ механизъм, който може да се отваря на ширина 2,5‒5,5 см. Роботът приема команди за хващане, повдигане, спускане или влачене на предмети.

XGO 2 ще се предлага в две версии – стандартната Mini 2 и малко по-слабата Lite 2. Животът на батерията е приблизително два часа. Версията Lite струва $449, докато Mini се предлага за $749 при предварителна поръчка в Kickstarter. Когато XGO 2 излезе на пазара, цените на дребно ще бъдат съответно $898 и $1398.

Коментар