Открита е уязвимост в драйверите на Broadcom

Нова уязвимост, този път в драйвери на Broadcom, застрашава сигурността на потребителите на лаптопи. Тъкмо когато човек мисли, че единственият му проблем, докато сърфира от някое кафене, е да не разлее горещото кафе върху преносимия си компютър (или върху себе си), се появява поредната опасност.

Откритата уязвимост е резултат от неправилно боравене със SSID. Нарушителят може да създаде продължителен SSID, който да задейства уязвимостта и по този начин да получи пълен достъп до лаптопа.

Милиони потребители са потенциални жертви, тъй като проблемният софтуер се използва в компютри, продавани от HP, Dell, Gateway и други водещи компании. Уязвимостта може да бъде използвана единствено и само през Wi-Fi мрежата. Това означава, че хакерите би трябвало да се намират на сравнително близко разстояние до своите потенциални жертви.

От Broadcom вече пуснаха “закърпени” драйвери до клиентите си – хардуерни производители, които съвсем скоро трябва да обновяват засегнатите продукти. За момента единствено Linksys предоставя нови драйвери.

Това, което трябва да направят потребителите, е да проверят дали техните лаптопи са с уязвимите драйвери (BCMWL5.SYS) и ако е така, да потърсят обновление от официалния сайт на производителя.

Коментар