Хуманоидният Apollo – „iPhone сред роботите”

Apollo e високопроизводителен, лесен за използване и многофункционален робот
(снимка: IEEE Spectrum)

Американска компания публикува няколко видеоклипа с новия си хуманоиден робот Apollo. Базираният в Остин разработчик Apptronik, партньор на НАСА, определя своето творение като „iPhone на роботите”.

През ноември м.г. НАСА избра Apptronik за търговски партньор в разработката и пускането на пазара на ново поколение роботи с общо предназначение. Хуманоидният робот Apollo е първият представител на това семейство.

За разлика от роботите със специално предназначение, които могат да изпълняват само една повтаряща се задача, Apollo е универсален робот, способен да изпълнява широк набор от задачи в динамична среда, съобщи IEEE Spectrum. Очаква се роботът да намери приложение в различни индустрии, вкл. логистика, търговия на дребно, хотелиерство, космическа индустрия и други.

Първият робот, създаден от Apptronik, се казваше Astra. Той няма долни крайници, тъй като е предназначен за манипулации, а не за динамично придвижване. „Astra е доста уникален”, казва техническият директор на Apptronik – Ник Пейн. „Опитвахме се да постигнем човешки способности по отношение на манипулирането на работното пространство и полезния товар”.

В момента Astra се тества в редица пилотни проекти с клиенти главно в логистичния бранш. В ново видео компанията показва за първи път хуманоидния бързо-развиващ се робот (QDH). Той е базиран на роботизираната система Astra, като към нея са добавени долни крайници и няколко допълнителни степени на свобода в горната част на тялото за повече мобилност и баланс. QHD използва само три различни типа устройства.

Всички разработки (от дизайн до задвижвания, електроника и софтуер) принадлежат на Apptronik, която също произвежда и самите роботи. „С QDH ние се доближаваме до минимален жизнеспособен продукт по отношение на полезността”, казва Пейн. „И това наистина движи нашето развитие, както в софтуера, така и в хардуера”.

Apptronik засега пази в тайна подробностите за дизайна на Apollo. Новият робот ще бъде представен на събитие, което ще се проведе в Остин през март.

Към момента е известно, че Appolo има височина около 1,75 м и тегло около 75 кг, може да вдига товари с тегло до 25 кг. Този хуманоиден робот е проектиран да работи както на закрито, така и на открито.

Като цяло, Apptronik позиционира Apollo като високопроизводителен, лесен за използване и многофункционален робот, който може да изпълнява различни задачи. Твърди се, че Apollo е „iPhone сред роботите” и за него могат да се създават приложения за изпълнение на определени задачи.

В допълнение към партньорството с НАСА, стартъпът Apptronik си сътрудничи с водещи автомобилни производители, големи транспортни и логистични компании, както и с правителствени агенции на САЩ.

Коментар