Виетнам може да се размине с милиардни инвестиции от Intel

Intel вече има позиции във Виетнам, но разширяването на компанията там е под въпрос
(снимка: CC0 Public Domain)

Виетнамските власти разчитат на инвестиция от Intel в размер на 3,3 милиарда долара в полупроводниковата индустрия в страната, но очакванията засега не се оправдават. Тримесечният отчет на американския чипмейкър разкри незавидно финансово състояние на корпорацията, което вероятно ще повлияе на плановете ѝ за разширяване на производството.

Сред мерките за намаляване на разходите Intel посочва съкращаване на част от служителите, редуциране на заплатите на ръководството и отказ от изграждане на нови изследователски центрове.

Intel все още не е готова да пести от производствени мощности и това дава надежди на виетнамските власти, които разчитат на инвестиция от компанията в технопарка Хо Ши Мин в размер на 3,3 милиарда долара, отбелязва Блумбърг.

В този регион Intel има голямо предприятие за тестване и опаковане на процесори и чипсети. Тъй като корпорацията е решена да изгради нови предприятия за обработка на силициеви пластини, от които да получи чипове със системна логика, графика и процесори, би било логично да се увеличат и съпътстващите капацитети за опаковане на чипове.

В най-добрия случай, ако виетнамските власти успеят да убедят Intel в такива инвестиции, тогава регионът на Хо Ши Мин ще получи до 7,4 милиарда долара тази година. Досега представители на компанията казваха, че Виетнам остава важно звено в глобалната индустриална верига на Intel, но е преждевременно да се говори за нови инвестиции.

През 2021 г. американската компания инвестира 475 млн. долара в местния производствен клъстер, а общите ѝ инвестиции във виетнамската икономика достигнаха 1,5 млрд. долара.

Подобни предприятия на Intel за тестване и опаковане на чипове има в Малайзия и Китай. Недостигът на капацитет за производство през пролетта на 2020 г. принуди компанията да размрази съоръжение в Коста Рика, което беше основано през 1997 г., но не работи от 2014 г.

По-късно общинските власти на град Хо Ши Мин обявиха, че очакват да привлекат само 4,5 милиарда долара за развитието на технопарка през тази година, а споменаването на Intel беше напълно премахнато от тяхното изявление. Това предполага, че при сегашните условия виетнамската посока за инвестиции не е приоритет за Intel.

Коментар