Microsoft вгражда ChatGPT в търсачката и браузъра си

„Искаме отново да се насладим на иновациите в търсенето”, заяви Сатя Надела
(снимка: Microsoft)

Както се очакваше, Microsoft обяви нови функции на търсачката Bing и браузъра Edge, задвижвани от невронната мрежа, която управлява усъвършенствания чатбот ChatGPT, разработен от Open AI. На събитие вчера компанията обеща, че тези два продукта ще предложат ново изживяване при сърфиране и търсене на информация в интернет.

Парадигмата на търсенето в интернет не се е променила от 20 години и около половината от общия брой заявки не водят потребителите до информацията, която ги интересува, заявиха представители на Microsoft, цитирани от The Verge. Компанията е убедена, че появата на разговорен изкуствен интелект като ChatGPT ще промени ситуацията и потребителите ще могат да намират данните, които ги интересуват, много по-бързо.

„Новият Bing”, както го нарича Microsoft, разполага с интелигентен чатбот, който позволява на потребителите да задават въпроси и да получават отговори на естествен език. В основата на тази функция е актуализираният езиков модел, създаден от разработчиците на Open AI и използван в чатбота ChatGPT.

Става въпрос за подобрена версия на модела GPT-3.5, който Microsoft нарече Prometheus Model. Този алгоритъм е по-мощен от обичайния GPT-3.5 и търсачката, която го използва, може бързо да намери подходяща информация и да предостави на потребителя подробни отговори на неговите въпроси.

Като част от демонстрацията, Microsoft показа актуализиран Bing, който генерира обичайните резултати от търсенето заедно с анотации, както и интерфейс за чат, предназначен да взаимодейства с AI ​​алгоритъма. Компанията онагледи новата функционалност с няколко примера за визуални заявки за търсене, включително рецепти, съвети за пътуване, избор на мебели и др.

В една от демонстрациите Bing беше помолен да „създаде маршрут за всеки ден от петдневно пътуване до Мексико” и като резултат търсачката даде описание на маршрута и връзки към източниците на информация, използвани за генерирането му.

„Това е нов ден за търсенето. Състезанието започва днес и ние ще се движим бързо. Най-важното е, че искаме отново да се насладим на иновациите в търсенето, защото времето им отдавна е изтекло”, каза с апломб главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела по време на презентацията.

Новата версия на Bing първоначално ще бъде достъпна за ограничен брой потребители, но по-късно Microsoft ще разшири аудиоторията. Сега потребителите ще могат да правят само ограничен брой заявки в търсачката, но в бъдеще ще имат опция да се регистрират за пълен достъп до новите функции на Bing.

В допълнение към новия интерфейс на Bing, разработчиците на Microsoft са въвели две AI функции в браузъра Edge. Това са инструментите „Чат” и „Композиране”, които ще се показват в страничната лента на уеб браузъра.

Функцията „Чат” ще резюмира уеб страницата или документа, който потребителите разглеждат, и ще им позволи да задават въпроси относно съдържанието на текста. Функцията „Композиране” е помощник за писане на съобщения, като имейли или публикации в социални медии, и също така позволява създаване на текстове въз основа на няколко първоначални заявки.

Коментари по темата: „Microsoft вгражда ChatGPT в търсачката и браузъра си”

добавете коментар...

  1. Гъгъл

    Що за коментар, че половина от “половината от общия брой заявки не водят потребителите до информацията, която ги интересува,”… Може би това се отнася само до Микро Меките и техния Бинг, но аз ползвам Гъгул и смело твърдя, че над 95% от търсенията ми ме довеждат до мястото където искам, и то още от първия път.

Коментар