Най-малкият 3D принтер е колкото кутийка кибрит

Този напълно функционален 3D принтер, създаден от ентусиасти, е най-малкият в света
(снимка: My N Mi / YouTube)

Невероятно малък 3D принтер претендира с основание, че е най-малкият в света. Устройството, представено от авторите на YouTube канала My N Mi, е сравнимо по размери с кибритена кутийка и microSD карта памет.

По-конкретно, миниатюрният 3D принтер има размери 18×31×41 мм и тежи само 17 грама. При това принтерът е напълно функционален – работи на базата на стереолитографска (SLA) печатна технология: в малък резервоар на дъното със спринцовка се налива фотополимер, който се втвърдява под въздействието на светлина.

Устройството се свързва към компютъра чрез micro USB порт, разположен в задната част на кутийката. Може да отпечатва предмети с максимален размер 11×11×17 мм при разделителната способност на слоя между 0,005 и 0,3 мм и точност 0,135 мм.

Разработчиците показаха устройството в действие, отпечатвайки полупрозрачна фигурка на робот. 3D принтерът пeчата с прилично качество, типично за SLA технологията: на фигурката могат да се видят малки детайли като механизми на гърдите на робота и издатини на главата и краката.

Към момента липсват повече подробности за проекта и бъдещите планове на разработчиците. Не е ясно дали това е просто една любителска идея или проект с комерсиален замисъл.

Коментари по темата: „Най-малкият 3D принтер е колкото кутийка кибрит”

добавете коментар...

  1. Българин

    Голяма работа. Принтер със смола. Просто с малък slicer. И един стъпков мотор.

Коментар