AWS ще доставя на военните модулни центрове за данни

Моделните дейта-центрове на AWS ще служат на американската армия
(снимка: AWS)

Облачният доставчик Amazon Web Services (AWS) ще осигури модерни модулни центрове за данни за нуждите на американската армия. Те могат лесно да се пренасят и инсталират, за да отговорят на динамиката на войните.

В съвременните условия на военни действия е необходима мобилност, която може да бъде осигурена от центрове за данни от контейнерен тип – не е възможно да се изградят стационарни варианти.  Центровете за данни AWS MDC са силно мащабируеми и изискват само захранване и мрежов достъп, за да функционират, отбелязва DataCenter Knowledge.

Това са първите контейнерни центрове за данни на AWS. Подобни решения отдавна се предлагат от конкурента Microsoft Azure. И двата доставчика на облачни услуги, заедно с Google Cloud Platform (GCP) и Oracle Cloud Infrastructure (OCI), са членове на програмата Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC), в рамките на която се създават нови решения за Министерството на отбраната на САЩ. AWS е работила в тясно сътрудничество с Пентагона и преди.

AWS MDC представляват микро-центрове за данни в стандартни транспортни контейнери, които са неразличими от транспортните контейнери, но са допълнително подсилени. Могат да се мащабират чрез комбиниране на няколко модула. Контейнерите се пренасят с военни транспорти самолети, кораби, железопътен транспорт и камиони.

Използването на мобилни центрове за данни може значително да намали времето за някои ресурсоемки задачи и да ускори трансфера на данни. Това допринася за незабавна координация на военните операции, организиране на логистиката и движението на войските.

Гръбнакът на центъра за данни са платформите AWS Outposts и AWS Snow, което им позволява да работят както в условия със стабилен достъп до мрежата, така и в по-автономен режим (DDIL). Възможно е свързване и на собствени средства за комуникация като сателитни терминали.

Въпреки че модулни и контейнеризирани центрове за данни се предлагат от няколко години, решението на AWS има разширени възможности, тъй като първоначално е адаптирано за изпълнение на специфични задачи и все още не е достъпно за търговски компании – дори не всички държавни служби могат да кандидатстват за AWS MDC.

Коментар