Нетикс влезе в Топ 20 на интернет хъбовете в света

В рамките на едно денонощие NetIx отбеляза два рекорда в обмена на данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Трафикът на данни в Нетикс (NetIX) – глобална платформа за интернет обмен от групата на Нетера – надмина 2 Tbps (терабита в секунда), съобщиха от компанията. Миналата седмица той достигна 2,04 Tbps, а само ден по-късно подобри този рекорд, като нарасна до 2,05 Tbps.

„Да постигнем два рекорда за трафик в два последователни дни за нас е голямо постижение. С 2,05 терабита в секунда NetIX вече е 17-ата по големина платформа за обмен на данни (IXP) в света”, заяви Деан Белев, вицепрезидент „Услуги” на NetIX.

Той припомни, че през февруари 2021 г. платформата е била на 24-о място, така че изкачването със седем места, докато всички останали интернет хъбове също растат, показва стремително развитие за NetIX.

NetIX беше подготвена да посрещне трафик от над 2 Tbps и го очакваше, след като напоследък към нея се присъединиха много нови членове. Всеки от тях обменя големи обеми от данни, уточниха от компанията.

Миналата седмицата трафикът на данни в платформата NetIX превиши 2 Tbps
(източник: Нетикс)

Най-често платформата привлича за свои клиенти (членове) интернет доставчици, създатели и дистрибутори на онлайн съдържание, дейта центрове за колокация на сървъри, съхранение и обработка на данни и свързаност, доставчици на облачни услуги за съхранение на данни и приложения, мобилни оператори, доставчици на фиксирани услуги и др.

През 2023 г. NetIX ще отбележи още по-голям ръст, защото продължава да развива мрежата си в Южна Америка, по-специално в Бразилия и Съединените щати. Междувременно компанията развива нови пазари в Азиатско-тихоокеанския регион.

В момента NetIX има точки на присъствие в над 200 дейта центрове в повече от 65 държави по света. В платформата членуват повече от 180 компании, тя има директна връзка с над 9 000 видими мрежи и над 30 други платформи за интернет обмен.

Коментар