Amazon ще отглежда водорасли между морски ветро-турбини

Пространството между офшорните ветрогенератори може да се използва за отглеждане на водорасли и Amazon ще тества идеята с инвестиция за 1,5 млн. евро (снимка: CC0 Public Domain)

Гигантът в онлайн търговията Amazon финансира нов проект, който – според описанието на компанията – е първата в света ферма за морски водорасли в комерсиален мащаб, разположена между офшорни вятърни турбини. Проектът е известен като North Sea Farm 1. Той ще бъде разположен във вятърен парк край бреговете на Холандия.

Фермата е проектирана да тества и подобрява методите за отглеждане на морски водорасли, като същевременно изследва потенциала на морските водорасли да улавят въглерод.

Разполагането на фермата в празното пространство между турбините е интересен ход, който позволява спокойно отглеждане на морски водорасли в иначе силно експлоатираното Северно море. По-рано проведени проучвания сочат, че зоните на офшорните ветропаркове са благоприятни за развитие на морските екосистеми.

Проектът се управлява от консорциум от научни изследователи и партньори от индустрията за морски водорасли, ръководен от организацията с нестопанска цел North Sea Farmers (NSF). Очаква се фермата да започне да функционира до края на тази година.

Консорциумът се надява, че North Sea Farm 1 ще се превърне в образец за офшорно отглеждане на морски водорасли по целия свят.

Amazon отпусна 1,5 милиона евро за създаването на тази първа по рода си ферма за водорасли и провеждането на едногодишно научно изследване за намаляване на въглеродните емисии чрез отглеждане на водорасли. Финансирането е подсигурено чрез корпоративния глобален фонд Right Now Climate Fund, който е на стойност 100 милиона долара.

Фондът бе създаден като част от ангажимента на Amazon да подкрепя природосъобразни решения в допълнение към работата, която компанията извършва за декарбонизиране на дейността си.

Чрез въпросния фонд Amazon е осигурила 20 милиона евро за проекти из цяла Европа за поддържане на биоразнообразието и опазване, възстановяване и подобряване на природата в общностите, в които корпорацията работи.

„Подобно на дърветата, водораслите абсорбират въглерод, докато растат. В същото време те могат да се използват за създаване на биоразградими опаковки, както и за хранителни и модни продукти“, коментира мениджърът на Amazon Холандия – Роуланд Донкер.

Коментар