Клетъчните телефони ще ни служат за борба с шума

В желанието си да направи градовете по-тихи и по-приятни за живот, Европейският съюз задължава всяка страна-членка да изготвя “карта на шумовото замърсяване” на градските части веднъж на всеки 5 години.

Естествено, вместо да инсталират скъпи сензори из градовете, властите най-често изготвят картите чрез компютърно моделирани схеми на разпространението на звука, които прогнозират евентуалния шум от определени типове източници – летища, автогари, булеварди и др.

Никола Мейзонюув от лабораторията за компютърни науки на Sony в Париж, Франция, е категоричен, че тези карти не биха могли да се приемат за коректно отражение на реалната градска шумова замърсеност и степента, на която гражданите са изложени на шум.

За да създаде по-прецизна картина на шума, екипът на Мейзонюув е разработил NoiseTube – софтуерно приложение за изтегляне и инсталиране на мобилните телефони, което използва клетъчните телефони на хората за мониторинг на шумовото замърсяване, предаде New Scientist. Целта е по този начин джобните устройства, които така или иначе носим със себе си, да се превърнат в сензор за околната среда.

Приложението може да записва всеки звук, доловен от микрофона на телефона, заедно с точното местонахождение по GPS. Потребителите могат и да маркират информацията с допълнителни данни като например източник на шума и др. След това информацията се подава към сървъра на NoiseTubе.

Коментар