Самолетна компания патентова технология за намаляване на стреса

Много хора се стресират от пътуването със самолет и дори го избягват
(снимка: CC0 Public Domain)

Пътуването със самолет е предизвикателство за много хора. Стресът е обичайно състояние на пасажерите, особено при турбуленции, а някои се страхуват въобще да се качат на самолет. В опит да намали нивото на стрес по време на полет, бразилски авиопроизводител патентова интересна технология.

Embraer, който е един от лидерите на световния пазар за пътнически самолети, предприе нетрадиционен подход за намаляване на стреса на пътниците по време на полети. Компанията е патентовала сложна система за транскраниална стимулация на мозъчната кора, която се очаква да помогне за облекчаване на пасажерите при дълги полети.

Заявката за патент, подадена още през 2016 г., описва „система за стимулиране на мозъка за добро усещане” и вече е одобрена, съобщи The Verge. Тъй като много хора изпитват дискомфорт и прекомерно безпокойство по време на пътуване със самолет, системата на Embraer трябва да им помогне да се почувстват по-добре.

Става въпрос за комплексна система, която включва цифрова камера за наблюдаване на лицето на пътника. Заедно с това се предвижда използване на алгоритъм за анализ на изражението на лицето, за да се определят емоциите, изпитвани от пътниците.

Системата се допълва от интерфейс, който осигурява неинвазивна транскраниална стимулация – потенциално включваща стимулация с постоянен ток, магнитна стимулация и импулсен ултразвук. С други думи, бъдещата система ще може да определя емоциите на пътника и да му предлага една от възможностите за мозъчна стимулация за намаляване на стреса.

Транскраниалната магнитна и електрическа стимулация е обичайно лечение на депресия и се използва също при лечение на определени психични заболявания. Регистрацията на патента на Embraer все още не означава, че такава система ще бъде приложена широко в практиката по време на пътуванията със самолет.

Коментар