Учени поставиха основата за сливане на човека с електрониката

Когато ендогенни молекули на тялото се добавят към капка гел, тя става синя, което показва успешното ѝ превръщане в електропроводима (снимка: Thor Balkhed / Linköping University)

Отколешна мечта на учените е да слеят човека с машините. Мотивът е ясен – така могат да се засилят неимоверно човешките способности и дори да се постигне лелеяната безсмъртност. Вече има някои обнадеждаващи постижения в тази посока.

Многобройните разработки за интегриране на електронни схеми и биологични организми се основават на импланти. Но едно откритие на шведски учени, за което пише NewAtlas, може да промени фундаментално подхода и да доведе до наистина пълна интеграция на машината и човека.

Революционната концепция на учените се свежда до създаване на обширна мрежа от електроди директно в клетките и тъканите на живите организми с помощта на биологичен строителен материал. Дългогодишните изследвания на екип от университетите в Линшьопинг, Лунд и Гьотеборг се увенчаха с разработка на гел, съдържащ специални ензими с „молекули за сглобяване”, чието инжектиране в живи тъкани предизвиква реакции за образуване на проводими електроди.

В случая не са необходими външни въздействия или промени в гените на живите организми. Това е първият подобен успешен опит в цялата история на изследванията.

По време на експериментите учените са въвели чудотворния гел в риба-зебра и медицински пиявици. Оттогава електроди са открити в мозъка, сърцето и опашните перки на рибите и около нервната тъкан на пиявиците. Нито рибите, нито пиявиците са пострадали от гела или след синтеза на електродите.

„Правейки интелигентни промени в химията, успяхме да разработим електроди, които се приемат от мозъчната тъкан и имунната система. Рибките зебра са отличен модел за изследване на органични електроди в мозъка”, споделя Роджър Олсон, професор в Медицинския факултет на университета в Лунд.

Електронната схема се създава в тялото почти естествено и не му оказва вредно въздействие. „В продължение на няколко десетилетия ние се опитваме да създадем електроника, която имитира биологията”, казва Магнус Берггрен, професор в университета Линкьопинг. „Сега оставяме биологията да създаде електроника за нас”.

Представената разработка е само основа за бъдещи фундаментални промени в подходите за интегриране на електронни компоненти в тялото на животните и хората. Разбира се, не можем да очакваме бързи решения.

От медицинска гледна точка откритието дава надежда за лечение на тежки неврологични заболявания. Става въпрос както за стимулация на засегнатите тъкани, така и за замяната им с компютърни платформи.

Коментари по темата: „Учени поставиха основата за сливане на човека с електрониката”

добавете коментар...

  1. СкъсанЛявЧервенШушон

    Руснаците са тъпи.

  2. Димитър

    Искат да затрият човечеството! Лошо!!! Ако това сране, вече, няма да има дума човек изобщо. Ще се превърнем в други същества.

  3. Милен Илиев Минков

    Тежко на медиците

  4. Бай Милен

    Прочетете “Ян Бибиян на Луната”, от Елин Пелин!

  5. Фофу

    Тя тази новина се претопля откакто са се появили първите микрочипове.

  6. Anonymous

    Lite.qwant :
    A True Account of Alien Abduction – 1988

  7. Тути

    Това което сте написали къде може да се прочете?

  8. Anonymous

    Lite.qwant : Ufocasebook за ГЕЛА

    15 сек след като усетих това, ми казаха, че сме на обратната страна на Луната , там няма да ни засечът(има някакво защитно поле?)

    Бо: Следващото нещо, което си спомням, бях гола в басейн, изпълнен със зеленикав ГЕЛ и 14 или 15 др хора. Някои къде движейки се под гела, жена крещеше и плачеше за помощ. Друг мъж се опитваше да изпълзи от басейна. Беше много хлъзгав.

    Той щеше да излезе около 50% и лъч със СИН цвят излезе и продължи да го бута обратно в басейна.

    Майк: опиши този басейн?

    Бо: формата на сондажна глава! Пробивате нещо, само за да започнете дупката, така че краищата да бъдат закръглени.

    Майк: Да

    Бо: Това е формата. Сякаш е построена с гигантска дрелка.

    Майк: а гела, в който сте били?

    Бо: Мислех си защо съм тук какво ще ми направят, опитвайки .

    Вложиха МИ в ума, че гелът е безобиден.

    Казаха ми, че ако мина под гела, мога да дишам гела и дори да го ям.

    Ако трябваше да дефектирам в гела, след като ядох, беше добре. Ще утай, бързо. Виждайки хора, които се движат наоколо под гела и аз им повярвах.

    Но, отказах да мина под. Към последния ви въпрос вярвам, че гелът беше начин да ни обеззаразити.

    Майк: Тогава какво се случи ?

    Бо: 3 от по-малките извънземни, които ме заведоха в кълбото, влязоха да ме придружат до стая. Изобщо не ги харесвах.
    Те пазеха докосваха ме и не издържах на докосването им.

    Майк: Какво беше усещането, когато те докоснаха?

    Бо: беше студено. Това беше като докосване на риба с малко убождане. Те продължиха да се докосват и ме разхождаха през тази зала. Започвах да имам мисли
    да ударя един от тях…..

  9. Рибока

    Чаушан: Взима на червей, страсуха се от електроди.

  10. Anonymous

    Lite.qwant : Рибка зебра

    бели и сини хоризонтални ивици, напомнящи на моряшка блуза. Дължината на рибата не надвишава 5 см, рекордният растеж е 6 см

Коментар