„Зелен” компютър на Intel се рециклира на 90%

Екологичният компютър на Intel е направен с идеята за почти пълно рециклиране
(снимка: Intel)

На събитие в Пекин американският чипмейкър Intel разкри напредъка си в усилията за създаване на екологични компютри. ИТ гигантът и неговите партньори Tsinghua Tongfang и Acer показаха „първите масови екологично чисти компютри”, твърдейки, че 90% от техните компоненти са рециклируеми.

Intel доставя процесори, чипсети и някои други чипове за РС индустрията, така че са необходими много усилия и от останалите производители, за да станат компютрите по-екологични. Компанията сподели някои препоръки за постигане на амбициозните цели за енергийна ефективност и намаляване на емисиите.

По-конкретно, Intel говори за модел на производство, който намалява въглеродните емисии – от създаването на електрониката до рециклирането. Бяха идентифицирани четири ключови точки от концепцията за производство с ниско ниво на въглеродните емисии: дефиниране и проектиране; производство и доставка; използване и поддръжка; възстановяване и рециклиране.

Демо системата използва 12-то поколение процесор Intel Alder Lake, но компанията не уточнява кой точно модел. Тъй като процесорът е охлаждан по стандартен начин от Intel, може да се предположи, че това едва ли е чип от K-серия, чиято максимална мощност може да достигне 241W – по-скоро е чип от T-серия с по-нисък TDP от 35W, отбелязва Tom’s Hardware в репортаж от събитието.

Специално създаденият Intel Green Computer Software Control Center поставя компютъра в нисковъглероден режим. Софтуерът автоматично разпознава активността на потребителя и подобрява енергийната ефективност на системата в зависимост от сценария на използване.

Дънната платка има прост интегриран дизайн с два SO-DIMM слота за памет, един M.2 SSD слот и един PCIe x16 слот за разширение. Intel не разкрива форм-фактора на платката, известно е само, че площта ѝ е с 36% по-малка от тази на стандартните платки ATX. Дизайнът на дънната платка спомага за намаляване на броя на кабелите, поради почти пълната липса на конектори. Виждат се само кабела на вентилатора на стандартния интелски охладител и кабела от захранването.

Броят на компонентите на дънната платка е намален от 1800 на 1400, което води до 22% икономия на материали. Подсистемата за захранване е станала с 6% по-ефективна, отколкото на обикновена платка, и изглежда много скромно, въпреки че външният вид може да бъде подвеждащ.

Печатните платки, направени от метал, смола и фибростъкло, винаги са били предизвикателство при рециклиране, главно поради трудностите за разделяне на смолата и фибростъклото. Intel и неговите индустриални партньори се стремят да постигнат 95% нива на рециклиране на металните и стъклени влакна и 90% на органичните вещества.

„Екологичният” компютър използва захранващ блок (PSU), който е със 70% по-малък от стандартните ATX модули. Направен е с помощта на полупроводници от галиев нитрид (GaN), което намалява въглеродния отпечатък с 90%. PSU има дизайн без вентилатор, осигурява единичен 12V изход и може да се похвали със сертификат 80 Plus Titanium, който гарантира 94% ефективност при 50% натоварване и поне 90% ефективност при 10% натоварване.

Компютърът се предлага в компактна кутия с обем от 7 литра. Дори е по-малък от стария Intel Beast Canyon NUC, който имаше 8-литров корпус. Платката е фиксирана в кутията само с четири винта.

Intel насърчава използването на екологични материали и чиста енергия в производствения процес и препоръчва на доставчиците да работят само с производители, които се придържат към същата зелена философия. В момента е трудно да се каже дали подобни екологични компютри ще излязат скоро на пазара или събитието в Пекин е просто технологична демонстрация за производителите на компютри.

Коментар