Microsoft с иновация в енергийното съхранение

Пилотeн енергиен проект на Microsoft в Дъблин доказа своята ефективност и позволи споделяне на енергия от дейта центъра с електрическа мрежа
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft възнамерява да разшири своя успешен опит в интегрирането на съхранение на енергия в центъра за данни в Дъблин с локални електрически мрежи към своите дейта центрове по целия свят.

Пилотният проект по съчетаване на система от литиево-йонни батерии (BESS) и интерактивни UPS на Eaton доказа своята ефективност и позволи споделяне на енергия с ирландската електрическа мрежа, ако е необходимо, отбелязва DataCenter Dynamics. Подобни проекти вече се изпълняват от много оператори на центрове за данни като Google и Telia, както и от Deutsche Telecom и Elisa.

До 2030 г. Ирландия възнамерява да използва най-малко 70% възобновяема енергия в своите мрежи, като в момента центровете за данни консумират около 10% от общото потребление на енергия в страната. Според експерти, след по-малко от 10 години този дял ще нарасне до 30%, което ще доведе до забавяне на растежа на пазара на центрове за данни в Ирландия и дори напускане на някои играчи, поради въвеждане на нови правила.

Системата, използвана от Microsoft, става особено актуална и търсена, тъй като активното изграждане на центрове за данни в Ирландия доведе до недостиг на енергийни мощности.

Такива „виртуални електроцентрали” могат ефективно да се използват навсякъде по света. Смята се, че подобно решение ще допринесе за декарбонизация на електрическите мрежи.

Факт е, че нестабилните доставки от възобновяеми източници увеличават необходимостта от изграждане на съоръжения за съхранение, работещи с батерии. Освен това балансирането на мрежата става по-ефективното и по-бързо – за краткотраен пренос на енергия резервите на батерията са много по-ефективни.

Все още не е ясно доколко Microsoft е готова да отдава енергия на ирландската електрическа мрежа. В дъблинския кампус с капацитет от 255 MW компанията възнамерява да изгради допълнителен капацитет, след като успя да получи разрешение за строеж преди въвеждането на временни ограничения за изграждане на центрове за данни.

Очаква се Великобритания да бъде следващата дестинация за подобно енергийно решение. Има обаче и алтернативен подход – клауд доставчикът AWS реши да закупи повече от сто дизелови генератора за своите ирландски центрове за данни.

Коментар