Ентусиасти създадоха огромен 43-инчов лаптоп

Този гигантски лаптоп надминава и най-смелите представи за „преносим” компютър
(снимка: Evan and Catelyn / YouTube)

Докато много производители се опитват да направят своите лаптопи по-компактни и леки, двама компютърни ентусиасти създадоха „преносим” компютър с невероятно голям екран – колкото на среден телевизор – и доста по-тежък от торба цимент.

Ако си мислите, че 17-инчовите лаптопи са достатъчно големи, то компютърът на Евън и Кейтлин направо е изумителен със своите габарити. Екипът показа машината с видеоклип в YouTube – това е огромен лаптоп с 43-инчов екран, тежащ 45 килограма.

Лаптопът, ако въобще може да се нарече така подобна машина, стъпва на базата на миникомпютъра Intel NUC 11, който заедно с дисплея и други компоненти е поставен в дървен корпус с метална рамка и достатъчно здрав механизъм на пантите, за да побере толкова голям екран.

Евън и Кейтлин със своето творение, което несъмнено е най-големият лаптоп в света
(снимка: Evan and Catelyn / YouTube)

Компютърът е толкова внушителен, че дори гигантската механична клавиатура Redragon K605 изглежда малка. До нея има тъчпад с размерите на таблет, а интегрираната в корпуса LED подсветка прави компютъра по-привлекателен.

Един от най-големите масово произвеждани лаптопи е Acer Predator 21X с 21-инчов дисплей, който тежи около 8 кг. За сравнение, лаптопът, създаден от ентусиастите, тежи 45,3 кг. Захранва се от две 150-ватови батерии с капацитет 167 Wh всяка. Друга батерия подържа работата на светодиодите.

Интересен факт е, че частите за закрепване на компютъра, батериите и други елементи в кутията са отпечатани на 3D принтер. Не се говори за цена на лаптопа – очевидно това е просто една демонстрация на възможности, която цели да привлече интереса на публиката и да подпомогне бизнеса на спонсорите на проекта.

Коментар