Е-цигарите – нова пандемия от е-отпадъци

Вейповете може да са по-щадящи за здравето от обикновените цигари, но създават ново бедствие за околната среда (снимка: CC0 Public Domain)

Използването на електронни цигари не само замърсява околния въздух, но и създава нов поток от електронни отпадъци. Това е проблем, който нараства драстично в последните години.

Австралийските органи за управление на отпадъците вече започват да се борят активно с проблема, тъй като планините от конфискувани вейпове в училищата продължават да растат. Изследователите на така наречената кръгова икономика пък проявяват силен интерес към това как въпросните продукти могат да бъдат оползотворени и рециклирани безопасно и успешно, вместо да бъдат изхвърляни.

След години на борба с цигарените фасове сега на много места по света се оказва, че фасовете вече не са номер едно в списъка на най-често изхвърляните предмети. Но на тяхното място идват други отпадъци от пушенето – „вейп“ машинките.

Скоростта на растеж на вейпинга предполага, че предстои още по-предизвикателна битка. Clean Up Australia казва, че електронните цигари „изглежда са дори по-вредни за околната среда от фасовете“. Причината – те „представляват тройна заплаха за околната среда: пластмасови отпадъци, електронни отпадъци и опасни отпадъци“.

Какво е вейпинг?

Устройството за „вейпинг“ е електронна джаджа, която освобождава аерозол, който потребителите вдишват, подобно на цигарен дим. Парата може да съдържа никотин (не винаги), ароматизатори и други вещества.

От изобретяването им през 2003 г. вейповете и електронните цигари се продават като по-здравословни алтернативи на тютюневите цигари и като възможна стъпка към отказване от тютюнопушенето.

Вейпингът обаче има своите рискове за здравето – и последици за околната среда.

Ръстове

Очаква се броят на хората, употребяващи цигари по света, да достигне рекордните 55 милиона в скоро време, според Euromonitor International. Що се касае до вейпинга, това е пазар, който ще достигне стойност 38,5 милиарда щатски долара до 2026 г.

Различни сттистики от всички краища на света, от Австралия до Обединеното кралство, сочат, че все по-малко хора пушат тютюн, но през това време употребата на електронни цигари нараства. Всичко това се случва на фона на усилията на здравните власти и професионални организации да разубедят хората.

Сега към здравните власти се присъединяват специалистите по околна среда, които посочват, че електронните джаджи за пушене генерират бързо растяща планина от е-отпадък в околната среда.

Боклук или съкровище

Обичайно т. нар. вейпове за еднократна употреба съдържат литий – метал, който се радва на голямо търсене. Приблизително 1200 батерии за електрически превозни средства могат да бъдат направени от лития в изхвърлените електронни цигари за една година.

Докато някои се застъпват за забраната на малките джаджи, други призовават за по-доброто им рециклиране – това означава край на вейповете за еднократна употреба в полза на продуктите за многократна употреба. Това е така, защото рециклирането на подобен сложен продукт прави устройствата за многократна употреба по-подходящи от устройствата за еднократна употреба.

Скот Бътлър, изпълнителен директор на британската компания за рециклиране на лектрически продукти Material Focus, казва, че когато вейповете отиват на сметището, те по същество изхвърлят пластмаси, отрови, никотинови соли, тежки метали, олово, живак и запалими литиево-йонни батерии в околната среда. „Предизвикателството е, че хората всъщност не мислят за това от какво е направен вейпът“, казва той.

Ускоряване на схемите за рециклиране

В повечето части на света вейповете се класифицират като отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ЕЕО). Потребителите могат да изхвърлят тези устройства там, където са го закупили, в аптека, в местния обществен център за рециклиране. Там, където възможностите за рециклиране не са толкова добре развити, вейповете най-вероятно ще отидат в общия контейнер за отпадъци.

На някои места по света местните рециклиращи организации самостоятелно предприемат стъпки, за да помогнат за рециклирането на отпадъчните вейпове. Най-често основната цел е повторното използване на батерията, но понякога се рециклират и други компоненти.

Повишаване на осведомеността

При липса на подходящо управление, електронните цигари за еднократна употреба са по-опасни от пластмасите за еднократна употреба поради химикалите, които съдържат.

Много потребители на вейпове не знаят, че вейповете за еднократна употреба могат или трябва да бъдат рециклирани. В много случаи на пушачите се предоставя основна информация относно изхвърлянето на вейпинг и личната безопасност във връзка с опасните материали, съдържащи се в устройствата.

Властите и организациите за ЕЕО трябва да ускорят дейността си по осведомяване на потребителите за това къде и как да се отърват от своите вейпове. Самите производители могат да свършат огромна работа, не само като заложат на джаджите за многократна употреба, но и като информират купувачите как да подходят с устройството, което придобиват. В идеалния случай ще бъде даден приоритет на повторното използване на вейпове и електронни цигари пред рециклирането им.

Така или иначе вейп отпадъците трябва да се считат за ценен ресурс заради лития, който съдържат. Потребителите, политиците и индустрията трябва да работят заедно, за да създадат устойчиви канали за изхвърляне на вейповете и електронни цигари, призовават специалистите по кръгова икономика.

Коментари по темата: „Е-цигарите – нова пандемия от е-отпадъци”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Абе вярно е това за електронните цигари, но ако се замислиш – ако сменяш електронни цигари веднъж на 6 месеца означава, че стандартните фасове, които си спестил са приблизително 180 дни Х 20 цигари или 3600.

    Което също е сериозна цифра, като се има в превид, че фаса също е изцяло синтетика.

Коментар