Производството на смартфони Nokia се завръща в Европа

5G смартфони Nokia скоро ще се произвеждат на европейска територия
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Легендарната марка смартфони Nokia отново ще се произвежда на територията на Европа. Финландската компания HMD Global, която през 2016 г. купи телефонния бизнес на Microsoft и възложи производството на тайванската Foxconn, обяви, че ще организира производство на Nokia устройства в Европа – там, където самата Nokia ги произвеждаше, преди да продаде бизнеса си на Microsoft.

Производството на смартфони е концентрирано в Азия, за да се намалят разходите. Но след пандемията, която наруши веригите за доставки, компаниите започнаха да мислят за локализиране на производството на електроника в западните страни, а напоследък и геополитически причини налагат подобни решения.

Организирайки производство на 5G смартфони в Европа, HMD Global разчита на субсидии от местните власти и инвестиции от партньори, отбелязва Ройтерс.

Първа стъпка към локализиране на производството е взаимодействие с местни специалисти по информационна сигурност, които актуализират софтуера на устройствата, както и с лаборатории, които тестват готовите продукти за съответствие с местните изисквания и стандарти.

В коя от страните от региона ще бъде разположено предприятието за производство на смартфони Nokia все още не е известно. HMD Global възнамерява също да извършва изследователска работа в Европа.

Коментар