ChatGPT вече заменя хората за определени задачи, пести пари

Все повече компании заместват човешкия труд с изкуствен интелект, установи анкета
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект ChatGPT започна да поема част от работата на служители в американски компании. Според анкета на ResumeBuilder сред 1000 работодатели, които използват новата AI технология, в около половината от тях ChatGPT е заменил служители за определени задачи.

Резултатите от проучването сред мениджърския екип показват, че работодателите възнамеряват да оптимизират изпълнението на някои задачи с помощта на ChatGPT. Служителите, от своя страна, трябва да помислят как развиващите се технологии ще се отразят на техните отговорности в бъдеще, отбелязват авторите на анализа.

Две трети (66%) от анкетираните компании използват ChatGPT за писане на код, 58% като заместител на копирайтъри, 57% в услугите за поддръжка на клиенти и 52% за обобщаване на срещи и подготовка на документи.

При наемане на работа 77% от компаниите използват ChatGPT за писане на длъжностни характеристики, 66% за създаване на покани за интервю и 65% за отговор на кандидати за работа.

Като цяло, ChatGPT впечатлява бизнес лидерите, като 55% оценяват представянето на бота с „отлично”, а 34% казват, че е „много добър”.

Има обаче доста критици на AI технологията, които са загрижени от нейния потенциал за плагиатство и/или измама под една или друга форма. Мнозина споменават расизъм, сексизъм и неточности в „работата” на бота, да не говорим за неговата емоционална нестабилност – това се проявява многократно при използване на ChatGPT.

По-рано Сам Алтман, мениджър на разработчика на ChatGPT – компанията OpenAI, предупреди да не се разчита на чатбота за „нещо важно” и в поредица от скорошни туитове изрази загриженост относно посоката на развитие на технологиите с изкуствен интелект. По думите му, този бранш все още е в самото начало на своя път.

Според проучването на ResumeBuilder, почти всички анкетирани компании са спестили пари с помощта на новата AI технология – 48% са спестили повече от $50 000, а 11% – повече от $100 000.

От всички фирми, които използват бот, 93% имат намерение да разширят употребята му, а 90% от шефовете казват, че ChatGPT ще бъде полезен за търсещите работа – ако вече не ги замества на работното място.

Коментари по темата: „ChatGPT вече заменя хората за определени задачи, пести пари”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    (Сега)Gооglе Ѕеаrсh pecypc = 0,2¢/1_търсене

    Gooogle_ai_bard ресурс(175 млрд параметри ?) = няĸoлĸo ¢(10 пъти по-скъпо от днес)

    В бъдеще(1,6трил параметра – висока точност) ресурс = 20¢(100 пъти по-скъпо от днес)

  2. yeeee

    При AI няма точност от 100%, така че аналогови чипове за AI алгоритми е напълно логична идея и огромен пазар.

  3. Anonymous

    DARPA демонстрира АНАЛОГОВА(?) обработка на AI алгоритми със скорост 1000x и 1000x мощност на мощността над най-съвременните цифрови процесори и изследва специфични за AI хардуерни дизайни.

    DARPA също атакува настоящата неефективност на машинното обучение, като изследва методи за драстично намаляване на изискванията за етикетирани данни за обучение.

  4. Anonymous

    За 4трил$/г ще имаш нещо уникално ;
    ако не ги напечата$ САЩ за аi
    ще ги напечата Азия(Юкорея/Япония/Тайван/Китай 4 страни по 1трил$/г).

  5. Anonymous

    Skynet ПРЕУВЕЛИЧАВА ли че
    хората са заплаха за него ?

    Други проучвания, от изследователи на CIFAR на Intel, MIT и канадската инициатива за AI,
    откриха високи нива на стереотипни ПРИСТРАСТИЯ от някои от най-популярните модели, вкл
    БЕРТ на Google и XLNet,
    GPT-2 на OpenAI,
    RoBERTa на Facebook.

  6. Anonymous

    изследователите приписват на непрозрачната връзка
    между

    качеството на фина настройка,

    изчислителните изисквания и

    бр на параметрите.

  7. Anonymous

    Ако T5-XXL се качи на квантов компютър разходите ще намалеят ?

  8. Anonymous

    Google(3,3трил търсеня е 93% от всички или монопол) струва 4млрд$ подръжката на г.

    При увеличено ползване/интерсе *10пъти и цена *10пъти(от 0,2ценат до няколко цената)

    Ще е 4 млрд$*10*10 = 400 млрд$ даже и google_монопол не може да си го позволи със своите 281млрд$;

    а ще трябва и точност(1,6трил параметра за NLP) за воени/wallst може би още *10пъти(4трил$/г) поскъпване(175млрд на 1,6трил параметри) ?

  9. Anonymous

    Бая скъпа е работната ръка щом я заменя преслъпо gpt

    ^°^
    Изпoлзвaнaтa дo мoмeнтa тexнoлoгия oт Gооglе Ѕеаrсh e cтpyвaлa ĸaтo yпoтpeбa нa изчиcлитeлeн pecypc пpиблизитeлнo 0,2 цeнтa, дoĸaтo
    ceгa вcяĸo тъpceнe, нa ĸoeтo изĸycтвeният интeлeĸт тpябвa дa дaдe пoдpoбeн oтгoвop, излизa пoнe няĸoлĸo цeнтa(10 пъти повече) и то при сегашното грешно (175 млрд параметри)отговаряне(трябва точност и ще поскъпне 100 пъти)

Коментар