Колумбийски съд заседава в метавселената

Съдебната практика е една от сферите, където метавселената може да е от полза
(снимка: CC0 Public Domain)

Шумът около метавселената позаглъхна напоследък покрай новия технологичен хайп – изкуствения интелект, който изведнъж превзе медийното пространство с появата на ChatGPT. Но проектите в тази обещаваща технологична сфера не са спрели. Има интересни новини в метапространството и една от тях идва от Колумбия.

Административният съд на департамент Магдалена за първи път проведе среща в метавселената и възнамерява да продължи експериментите с виртуална реалност, въпреки че все още не се говори за въвеждането ѝ в стандартната съдебна практика, съобщи Ройтерс.

Заседанието по пътно дело продължи два часа. Неговите участници се появиха във виртуалната съдебна зала под формата на аватари – по-специално аватарът на съдия Мария Куинонес беше облечен в черна роба.

Колумбия е една от първите страни в света, които започнаха да провеждат реални съдебни заседания във виртуално пространство. „Изглеждаше по-реалистично от видео разговор”, коментира иновацията съдия Куинонес.

Според нея, делото, образувано от регионалния транспортен синдикат срещу полицията, ще бъде частично разгледано в метавселената. Сигурно там ще се чете и решението. Куинонес не изключва виртуални изслушвания и по други дела.

През последните години все повече съдебни спорове се водят на видео, но много малко експериментират с виртуалните пространства, които Meta, Microsoft и други технологични компании сега изграждат. Конкретната виртуална среща се проведе на 15 февруари и бе излъчена в YouTube.

Технологиите за виртуална реалност тепърва започват да се развиват, така че деловите събития в метавселената понякога се осмиват, и то с право, заради твърде простите „анимационни” графики. Изслушването в колумбийския съд премина без много проблеми, като изключим някои ненужно замайващи камери и изкривени движения.

Съдия Куинонес коментира, че срещата, проведена във виртуалното пространство, има пълна юридическа сила, въпреки че експериментът не се радва на подкрепа – 70% от публиката изрази неодобрение.

Хуан Дейвид Гутиерес, професор по публична политика в Университета на Росарио в Колумбия, вярва, че ще мине много време, преди да се появи масова юриспруденция в метавселената. „За целта се нуждаете от оборудване, което много малко хора имат. И това повдига въпроси за равенството и достъпа до правосъдие”, каза ученият.

Съдия Куинонес е съгласна, че разходите и наличността подлежат на обсъждане, но се застъпи за въвеждане на технологии за метавселена, например, когато се разглеждат случаи, включващи насилие – страните ще могат да бъдат в едно и също виртуално пространство, но няма да се виждат лично.

Професор Гутиерес, от своя страна, отбеляза, че съдиите в Колумбия се опитват да облекчат претоварената съдебна система: „Създаваме илюзията, че технологията подобрява ефективността, въпреки че понякога е вярно точно обратното”.

Коментар